Hoe krijgt u inzicht welke formules of branches ontbreken?

Data gedreven zoektocht

De focus ligt voor vele retailketens steeds meer op de grote steden. Keuzes voor nieuwe locaties zijn daarbij meer en meer data-gedreven. Zeker als het gaat om openen van winkels in de middelgrote en kleinere steden.

Met een leegstand die varieert tussen de 2,9% en 27,9% zijn veel middelgrote steden naarstig op zoek naar ketens die zich in hun stad willen vestigen. Maar hoe weet u bij welke retailers u het meeste succes zult hebben?

Een effectieve kapstok hiervoor is een formule-analyse. Vergelijk de formules van uw centrum met de formules van een 5-tal referentie plaatsen. Zo krijgt u een goed beeld welke winkelformules nog niet in uw centrum voorkomen, maar wel winkels hebben in soortgelijke centra. Is er bijvoorbeeld in 4 van de 5 referentiecentra een Bakker Bart, of in 3 van de 5 centra een Kruidvat, maar niet bij u?  Als deze winkels daar succesvol zijn, zijn dit ook goede kandidaten voor uw centrum.

Maar het gaat niet alleen om winkelketens. Juist in de middelgrote steden zijn lokale spelers essentieel. Om te kijken welke local heroes uit de regio kansrijk zijn in uw centrum kunt u het beste de branchering goed in kaart brengen.
Hoe is de branchering van uw centrum? En ook hier weer: hoe is de branchering van soortgelijke centra? U krijgt zo een beeld welke branches ondervertegenwoordigd zijn. Is er relatief weinig horeca? Dan gaat u op zoek naar een horeca ondernemer. Zijn er weinig schoenenwinkels dan is dat de zoektocht.

Deze manier van werken is een win-win voor alle partijen.
U wilt als gemeente of vastgoedpartij een ondernemer die succesvol is op die locatie. En de retailer wil een locatie waar zijn concept een goede kans van slagen heeft. Dus transparant maken welke formules en branches ontbreken, geeft alle partijen een goede basis om naar te handelen.

Wij krijgen als Locatus steeds vaker de vraag om kansen in kaart te brengen. En dat doen we uit verschillende invalshoeken: de gemeente, de vastgoedondernemer en de retailer.

Hoe beantwoorden wij die vraag? Bekijk de voorbeelden:

Bekijk Quick Scan voor vastgoed

Bekijk Quickscan voor retail

Bekijk Retailmonitor voor gemeenten

 

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.