Over nichemarkten in de mode:
hoe ontwikkelen de 3 B's zich?

Als het over trends in de mode gaat, kun je niet zomaar alles over één kam scheren. Locatus onderscheid maar liefst 13 verschillende branches in Mode en kleding: Beenmode, Bont, Bruidskleding, Damesmode, Dames & herenmode, Herenmode, Kindermode, Leermode, Lingerie, Modeaccessoires, Sportkleding, Textielsuper en Modewarenhuis. Laten we eens kijken naar Beenmode, Bont en Bruidskleding. De drie nichemarkten die beginnen met een B.

Hoe vaak kom je nog één van de 3 B’s tegen in het Nederlandse en Belgische straatbeeld? Niet vaak. En dat is niet gek, want slechts 0,13% van de winkelpanden in Nederland en 0,10% van de winkelpanden in België verkoopt één van de 3 B’s. En daarbij is de bruidsmode verreweg de grootste branche van de drie.

Hoe hebben deze 3 B’s zich de laatste 10 jaar ontwikkeld?

De B van Beenmode

De Beenmode branche is in Nederland en België een kleine branche met respectievelijk 64 en 38 winkels. In Nederland zien we een geleidelijke afname, terwijl in België sinds 2013 een duidelijke groei te zien is. Deze groei is met name veroorzaakt door de komst van de formule Calzedonia.

De winkelverkoopvloeroppervlakte Beenmode in Nederland ligt op een vergelijkbaar niveau ten opzichte van 2008, ca. 4.000 m2 WVO.  In België zien we de ontwikkeling van de verkooppunten ook duidelijk terug in de ontwikkeling van de winkelmeters.

De B van Bont

In Nederland is bont ondertussen toch wel een taboe. Of je het nu mooi vindt of niet, je wilt niet met een dierenhuid rondlopen. We zien de branche Bont in Nederland dan ook langzaam maar gestaag uit het straatbeeld verdwijnen. In België zagen we in de periode 2008-2010 nog een toename, maar de crisis lijkt voor een kentering gezorgd te hebben. Ook daar zien we sinds 2012 een sterke afname. In Nederland zijn er nu nog 4 verkooppunten over en in België 16.

Als deze trend zich voortzet dan zal de branche Bont in Nederland en België respectievelijk in 2025 en 2027 daadwerkelijk uit de winkelstraat zijn verdwenen.

De B van Bruidskleding

De laatste Kleding & Mode branche met een B is Bruidskleding. Nederland heeft 218 winkels in deze branche en België 152. In deze branche is het contrast tussen Nederland en België het grootst: in Nederland neemt het aantal bruidsmodezaken gestaag af, terwijl In België het aantal winkels sterk is toegenomen.

In winkelmeters laten de landen een vergelijkbare trend zien. In beide landen is het aantal winkelmeters toegenomen. In de bruidsmode branche zijn de consumenten duidelijk op zoek naar een uitgebreide keuze.

Vorige week was de opening van Nederlands grootse Bruidsmodezaak nog in het nieuws. Met zijn 11.000 m2  is dit zelfs de grootste bruidsmodewinkel ter wereld. Deze winkel ligt niet in de Randstad, maar in het Brabantse Deurne. Voor zo’n uitgebreid aanbod zal het verzorgingsgebied zeker veel groter zijn dan normaliter.

Aanbod van de 3 B’s per inwoner

Nederland mag dan bij 2 van de 3 branches meer winkels hebben, maar Nederland heeft ook meer inwoners dan België. Zijn deze branches ook groter als we kijken naar het aanbod per inwoner?
Voor deze vergelijking kijken we naar het aantal winkelmeters per inwoner.

Op dit moment heeft de Belg een groter aanbod in Bont en Bruidskleding, en de Nederlander in Beenmode.

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.