Hoe spannend is het om een retailplattegrond van Moskou te maken?

Toen in het buitendienstteam de vraag kwam, wie er interesse had om een retailplattegrond van Moskou te maken, hoefde ik niet lang na te denken. Dat is toch van een andere orde dan Stockholm, Berlijn, Parijs of Sevilla. Naar Parijs of Berlijn ga je ontspannen met een hogesnelheidstrein van de Deutsche Bahn of Thalys, vertragingen daargelaten. Moskou vraagt om uitgebreide voorbereidingen en je weet eigenlijk niet wat je daar te wachten staat. Spannend dus.

Mijn reis naar Moskou begon al geruime tijd van tevoren, met de aanvraag van een zakelijk reisvisum. Voorzien van een officiële uitnodiging van de opdrachtgever. Bovendien willen ze in Rusland alles van je weten: van ‘wat kom je doen, hoe lang blijf je, waar overnacht je, voor wie werk je, wat is jouw paspoortnummer’ tot en met het btw-nummer van de opdrachtgever. Alles in 2 talen, Engels en Cyrillisch, voorzien van diverse stempels, bekrachtigd door de handtekening van de CEO. Let wel, deze handtekening moet in blauwe inkt zijn!

Het passeren van ’s lands grens gaat er ietsje anders aan toe dan wij in de “Schengenlanden” gewend zijn. Eerst staat een douanebeamte 10 minuten naar het paspoort te staren, houdt het nog eens tegen het licht om de hologram uitgebreid te bestuderen en pakt er tot slot nog een loep bij. Dan volgt een scan, fouilleren en bagagecheck, waarna de bagage nóg een keer door de röntgen moet.

Daarna kunnen we eindelijk onze airportshuttle opzoeken.

De chauffeur staat direct achter de douane voor ons klaar, naam netjes op een iPad weergegeven! De anderhalf uur durende rit van vliegveld naar het hotel was best comfortabel. De chauffeur van de gloednieuwe BMW 7 met wifi, navigeerde zijn bolide vlotjes langs files en over vluchtstroken.

Ik had een déjà vu met de Russische dashcam filmpjes op YouTube.

Daar is het trouwens bij gebleven. Bij het hotel aangekomen werden mijn collega en ik keurig door 2 personen (bewakers?) ontvangen. Na het inchecken zijn we op onze 1ste verkenningstocht in het winkelgebied gegaan.

Wat ons direct opviel was het hoge aantal “Europese” winkelformules in het topsegment. Noem ze maar op: Chanel, Dior, Saint-Laurent, Gucci, Panerai, Rolex, Tag Heuer, Christofle, Christian Louboutin, etc., etc. Voor deze winkels stond meer dan eens een zeer luxe auto geparkeerd: denk aan Range Rover, Mercedes G type of Maybach. De Maybach is dan uiteraard voorzien van een chauffeur. Zoveel luxe vraagt om beveiliging. Iedere luxe winkel heeft bij zijn voordeur één of meerdere “bewakers” staan. Deze mannen dienen niet alleen als bewaking, maar vervullen ook de functie van portier c.q. “chasseur d’hôtel”.

Net als in andere Europese steden hebben we het kernwinkelgebied in kaart gebracht. En daarin lijkt Moskou meer op andere Europese steden dan we verwacht hadden : 88% van de ketenwinkels bevatten een formule die we ook in andere Europese steden tegenkomen.

Maar het personeel is niet zo westers. Tijdens ons veldwerk spreken we regelmatig winkelpersoneel. Zij vragen ons wat wij aan het doen zijn of wij vragen hen of we de winkel ook mogen inmeten. Maar in Moskou krijg je maar moeilijk contact met het personeel in winkels en restaurants. Er wordt beperkt Engels gesproken en als ze dat al doen dan zijn ze toch nors. Soms heb je geluk en zijn er wel enthousiaste medewerkers aanwezig, zoals in restaurant Lepim i Varim, alwaar je heerlijke, versbereide pelmjeni (soort ravioli) kunt eten. Verder ook in Arenychna №1, een restaurantketen met typische Russische gerechten.

En wat ons hogelijk verbaasde:

Veldwerkend door de winkelstraten kom je nauwelijks politie of militairen tegen. Of je nu ter plaatse de winkelpanden intekent, winkels fotografeert of passanten aan ’t tellen bent…

…niemand die je iets vraagt.

Geen geheime dienst die ons in de boeien sloeg, of ondervragingen in een donkere kelder.

Hebben we dan toch te veel naar 007 gekeken?

Als je in het centrum van Moskou aan het werk bent, lijkt het daar wel op.

De digitale retailplattegrond van Moskou is trouwens vanaf volgende week ook beschikbaar via Locatus Online, mocht u plannen hebben daar een winkel te openen.