Polderen met Black Friday

Afgelopen vrijdag was het Black Friday. Dat zal niemand ontgaan zijn. Of je nu de krant las, je mailbox opende, op Facebook keek, naar de radio luisterde of de TV aandeed. De Black Friday reclames vlogen je van alle kanten om de oren. Voor mijn gevoel ook veel meer dan vorig jaar. Maar brengt dat ook veel meer mensen op de been? Zien we in Nederland ook drommen mensen in de rij staan voor een winkel, omdat ze deze unieke aanbieding niet willen missen?

Het antwoord is ja en nee. Ja, er zijn veel meer mensen op de been dan op de gemiddelde vrijdag. En nee, hier geen enorme mensenmassa’s die zich verdringen op Black Friday.

Als we naar de passantencijfers kijken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht dan zien we dat er op Black Friday zo’n 1,5 tot 2 keer zoveel passanten geteld zijn in deze plaatsen.

Er zijn dus wel veel meer mensen op de been, maar dat staat niet in verhouding met de Amerikaanse drukte.

En dat is niet zo gek.
Want Black Friday in Nederland is iets heel anders dan Black Friday in Amerika.
We hebben een mooie poldervariant uitgedacht.

Het gaat hier niet om Black Friday, maar om Black Long Weekend. De meeste aanbiedingen zijn niet alleen op vrijdag geldig, maar ook op zaterdag en zondag. En dan soms ook nog op maandag, want dan kan het mooi gelinkt worden aan Cyber Monday. De grote online uitverkoop.

Dus om gebruik te kunnen maken van de aanbieding hoef je geen vrij te nemen om je op vrijdag in het winkelgedruis te storten. Je kunt gewoon op zaterdag of zondag gaan. Of je blijft lekker thuis en bestelt wat je wilt vanaf de bank.

Vervolgens gaat het niet om de echte Black Friday aanbiedingen. Ook daar hebben we een poldervariant van. In de meeste gevallen gaat het om kortingen van 10 – 30%. Op een deel van het assortiment. Als we nog even onze adem inhouden dan zijn er ook weer kortingen van 50- 70%. Dus zo spannend vinden we deze kortingen niet, dat we er alles voor laten vallen. In Amerika wordt de Black Friday heel anders ingevuld. Daar worden sommige producten met gigantische kortingen verkocht. En daar moet je dan ook op tijd bij zijn, want op is op. Dat levert mensenmassa’s op.

Ik vermoed dat er flink gemengde gevoelens zijn over Black Friday. Het is een kreet die goed in het gehoor ligt. Dus reclamebureaus worden er blij van. Maar of de winkelier er nu op zit te wachten om met kortingen te gaan strooien betwijfel ik. Dan is hij toch dief van zijn eigen portemonnee, zo midden in de meest winstgevende periode van het jaar.

Hij is toch zeker Sinterklaas niet…

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.