Hoe ziet de Top 100 van Nederlandse winkelgebieden er uit?

Tijdens de Provada kon je op onze stand de Top 100 van winkelgebieden ophalen. En wel de Top 100 van winkelgebieden met méér dan 100 verkooppunten, die verhoudingsgewijs het laagste percentage risicovolle winkelpanden hebben. Deze ranking is samengesteld op basis van de Retail Risk Index. In dit blog meer over deze ranking én de mogelijkheid de Top 100 te downloaden.

In de Top 100 komen verschillende winkelgebiedstypen voor. Van binnensteden tot hoofdwinkelgebied groot en klein tot stadsdeelcentra en binnenstedelijke winkelstraten. Wat ons betreft interessant, want waar gaat het nu goed en waar minder? In deze Top 100 hebben we de focus dus op de gezonde winkelgebieden gelegd (aldus de Retail Risk Index).

Laten we eerst eens naar de top 10 kijken. Amsterdam steekt er met kop en schouders bovenuit. De  Amsterdamse winkelgebieden hebben de overhand in de top 10: van Gelderlandplein op 1, Overtoom op 2 tot het Centrum op 10. Als we naar de gehele lijst kijken valt op dat de Randstad er goed voor staat.

Ook zien we dat er centra van kleinere plaatsen zijn met relatief weinig risicovolle panden. Neem bijvoorbeeld Bergen Centrum (9), Den Burg (12) en Volendam (52). Het toerisme zorgt hier voor een solide basis voor deze winkelgebieden.

Zoals aangegeven is de Top 100 gebaseerd op winkelgebieden met meer dan 100 verkooppunten. Welk type winkelgebied komt relatief het meest voor in de Top 100?

Je kunt dus vanuit vele perspectieven naar deze ranking kijken. Zo merkte Dennis Melenhorst in zijn tweet op dat geen enkel winkelgebied uit Overijssel voorkomt in de Top 100.

Dat is niet zo vreemd. Over het algemeen hebben de middelgrote steden het immers momenteel het zwaarst en dat zijn nu overwegend de winkelgebieden van Overijssel

Een veelgestelde vraag tijdens de Provada: waarom staan wij er niet tussen?
Nederland heeft 329 winkelgebieden met meer dan 100 verkooppunten. Niet alle winkelgebieden komen dus voor in deze ranking. Verder kan het zijn dat een woonplaats wel meer dan 100 verkooppunten heeft, maar de losse winkelgebieden niet. Dan komt deze plaats dus niet voor in deze ranking.

Nieuwsgierig?

Download gratis de Top 100 winkelgebieden

Retail Risk Index (RRI)

De Retail Risk Index brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in Nederland én België in kaart. Deze informatie reduceert onzekerheid over de toekomst van winkellocaties. En brengt helder in beeld waar de kansen liggen. Wat houdt de RRI precies in?

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.