Hoeveel zet je om op je nieuwe winkellocatie? Voorspel het in 7 stappen.

Locatie, locatie, locatie. Locatie is één van de belangrijkste succesfactoren voor een winkel. En ik durf daarbij wel het volgende te stellen:

“De kans van slagen van een goed concept
op een matige locatie is minder groot dan
de kans van slagen van een matig concept
op een goede locatie.”

Dan is de volgende vraag:  Heb ik een GOEDE locatie op het oog voor mijn winkel?

Stel u overweegt  twee locaties. De een in Utrecht, de ander in Rotterdam. Welke van de twee is het best? Bij uw vestigingsplaatsonderzoek kunt u de volgende stappen doorlopen voor beide locaties:

Stap 1 – Bepaal het onderzoeksgebied
Hoe ziet mijn onderzoeksgebied eruit, waarom kiest u juist hiervoor, wat zijn relevante kenmerken.
Het onderzoeksgebied is de basis voor alle informatie de we verzamelen in de vervolgstappen.  Definieert u dit niet goed van te voren, dan is de kans groot dat u appels met peren gaat vergelijken.

Stap 2Bepaal het verzorgingsgebied
Waar wonen de consumenten die in dit gebied hun aankopen komen doen.

Stap 3 – Bepaal de bindingsfactor
Als u weet wat de omvang van het verzorgingsgebied is, weet u pas een deel van de waarheid.  Niet iedereen doet normaliter al zijn/haar aankopen in ons onderzoeksgebied. Dat zal slechts een deel zijn. Welk deel dit is, noemen we de binding.

Stap 4 – Bepaal de bestedingen voor uw branche in uw doelgebied
Voor veel branches is de belangrijkste bron voor bestedingscijfers de omzetkengetallen van HBD. Andere bronnen hiervoor zijn GfK, Nielsen, CBL etc. De bestedingen zijn over het algemeen landelijke cijfers. Deze kunnen voor de regio worden gecorrigeerd door het gebruik van bevolkingskenmerken van bijvoorbeeld het CBS, Experian of Cendris.

Stap 5 – Aanbodzijde in kaart
Uiteindelijk maakt al deze informatie dat u een berekening kunt maken van het bestedingspotentieel voor onze branche in ons verzorgingsgebied. U weet daarmee hoeveel geld er uitgegeven wordt in een bepaald gebied binnen een bepaalde branche.

Stap 6 – Bepaal het winkelaanbod in het onderzoeksgebied
Met de aanbodgegevens van Locatus maakt u een simpele selectie op basis van branche en verzorgingsgebied. Met als resultaat een overzicht van het aanwezige winkelaanbod.

Stap 7 – Bepaal het omzetpotentieel van ‘uw’ winkel
De enige stap is dan nog een bepaling van de ‘fair-share’ die de winkel moet kunnen gaan halen. Dat kan gebeuren op basis van gevoel en ervaringen in andere winkelgebieden. Belangrijk is hierbij de locatie binnen het winkelgebied. Passantenaantallen spelen daarbij een grote rol. Verder kunt u kijken naar omzet per vierkante meter.

Dit stappenplan is een combinatie van feiten en interpretaties van u als onderzoeker. Het is verstandig om het resultaat te benchmarken met een vergelijkbare situatie.

LEES MEER OVER DIT STAPPENPLAN >

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.