Kopje koffie erbij? Horeca steeds meer onderdeel van detailhandel

Herkent u het? Een kadoshop annex koffiebar. Een boekhandel annex brasserie. Een traitteur annex lunchroom. Steeds meer retailers zijn op zoek naar ‘iets extra’ om hun winkel aantrekkelijk te maken voor klanten. Een paar voorbeelden….

Koffie met een boek
De boekhandel is een typisch voorbeeld van een winkel die de druk voelt van de nieuwe tijd. Er worden steeds minder boeken gelezen. En de boeken die gelezen worden, zijn vaak op internet besteld. Dus men is op zoek naar een ander verdienmodel. Neem boekhandel ‘De Drvkkerij’ in Middelburg. De brasserie binnen hun winkel is in de wijde omtrek een begrip. Om de kruisbestuiving tussen boekhandel en brasserie te vergroten gaat een experiment van start. Klanten kunnen op hun tablet of e-reader een QR code bij een boek scannen en in de digitale ‘reading room’ een preview van het boek lezen. Onder het genot van een drankje (en een hapje). Bevalt de preview, dan kunnen ze boek of e-boek direct kopen!

High Tea in de Intratuin.
Ik zou het niet verzonnen hebben, maar mijn collega heeft laatst een High Tea gedaan in de Intratuin in IJsselstein. En zij is niet de enige die hier speciaal naar toe gaat om wat te eten en te drinken. Het effect van het horecadeel is dus tweeledig. Enerzijds een extra service aan de klant. Want na al die keuzemomenten in dit plantenwalhalla kun je wel een kopje koffie gebruiken! En anderzijds komen er dus mensen naar je winkel, die anders niet gekomen waren. Met weer extra kans dat er ook nog wat anders aan hun vingers blijft plakken.

Kadoshop annex koffieshop
Dit is een combinatie die ik steeds vaker tegenkom. Zeker in de wat kleinere plaatsen een ideale combinatie lijkt mij. Mensen vinden je winkel wel leuk. Maar hebben niet altijd een “hebbeding” nodig. Hoe vaak durf je dan nog die winkel binnen te lopen? Het is er vaak rustig, en je het gevoel hebt dat ‘men’ denkt “daar heb je haar weer, maar kopen ho maar”. Een koffiecorner kan de drempel flink verlagen voor zo’n winkel. En zoveel horeca is er meestal ook niet in die kleinere plaats. Klinkt als win-win.

Volgens mij gaan we de komende tijd nog heel wat meer combinaties met horeca zien in de detailhandel. Kent u nog een bijzonder voorbeeld?

….oh ja, nog een voorbeeld dat in het verlengde ligt. Krantenuitgever NRC is op de begane grond van het NRC-kantoor op het Rokin een restaurant begonnen. Klik hier om meer te lezen over het hoe en waarom.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.