Coffeeshop, koffiezaak of koffiewinkel. Wat zoekt u?

We krijgen regelmatig vragen over de indeling van de branches en de betekenis van een specifieke branche. Zo ook een paar weken terug. Deze keer een Engels/Amerikaans sprekende meneer, die op basis van onze gegevens marktonderzoek doet. Hij vond het vreemd dat volgens onze database er een neerwaartse trend te zien is in het aantal ‘coffeeshops’. Vanwaar kloppen de cijfers niet met zijn beeld?

Een misverstand zit vaak in klein (koffie)hoekje
Volgens deze meneer zijn in Nederland in vele steden ‘coffeeshops’ en worden er steeds meer shops geopend. Wij zien echter het tegenovergestelde. Het aantal coffeeshops neemt juist af. “De afname van coffeeshops heeft naar ons idee te maken met de aanscherping van het beleid door gemeenten”, was onze de verklaring. “What do you mean with legislation on coffeeshops?” Toen viel het kwartje. Er was duidelijk sprake van een ‘branche mix-up’. De analyse die was uitgevoerd had niets te maken met de Amerikaanse coffeeshops maar met de Nederlandse coffeeshops. Meneer had de verkeerde branche bekeken. “Oh, de coffeeshops, zoals u die bedoelt, zijn bij Locatus niet onder een specifieke branche te vinden. Zij maken onderdeel uit van de branche Lunchrooms. Formules als Starbucks en Coffee Company zijn dus iets lastiger te analyseren.” Maar ook dat bedoelde hij niet. Het ging hem om koffiewinkels waar men zelf koffiebonen kan kopen. Het gaat dus om koffie/theewinkels en niet om coffeeshops of een koffiezaak als Starbucks.

Coffeeshops versus koffie/theewinkels
De ontwikkeling van het aantal verkooppunten in koffie/theewinkels ziet er totaal anders uit dan van de coffeeshops. Het aantal ‘coffeeshops’ neemt in vijf jaar tijd af met 13%, terwijl het aantal koffie/theewinkels met 44% toeneemt. Een ander belangrijk verschil is de verhouding coffeeshops versus koffiewinkels in Nederland, deze is 3:1. Tot slot nog een verschil in fillialiseringsgraad: coffeeshops 0% tegen ca. 47% bij de koffiewinkels (o.a. Simon Levelt en Kaldi).

Al met al een leuk misverstand. Het laat zien hoe veelzijdig de data in onze database is, maar ook dat het goed is om de omschrijving van de branches goed te bekijken voor u gaat analyseren.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.