Mango Megastores: Barcelona, Parijs, München en… Maastricht

De Spaanse modeketen Mango gaat al haar modelijnen onder één dak presenteren in megastores.  Voor het einde van dit jaar opent de keten dertien megastores in Europa: o.a. in Barcelona, Bilbao (Spanje), Parijs (Frankrijk), München (Duitsland) en… Maastricht (Nederland).

Waarom niet in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht vroeg ik me af. Wat heeft Maastricht wel dat de vier grootste steden in Nederland niet hebben? Wat is de achterliggende gedachte achter de vestigingsplaatsen van Mango? Ik neem Mango eens onder de loep.

Waar is Mango momenteel gevestigd in Nederland?
Mango heeft nu 27 vestigingen in Nederland. De keten heeft met name filialen in woonplaatsen met meer dan 50.000 inwoners met een Binnenstad of Hoofdwinkelgebied. Zo ook in Maastricht. Hier heeft Mango een winkel  in de Spilstraat (in Entre Deux).

Terwijl ik de logica van het vestigingsbeleid onderzocht, vielen mij twee zaken op:
Noordwijk ( 25.500 inwoners) heeft wel een Mango, terwijl deze plaats relatief klein is.
Enschede (158.040 inwoners) heeft geen eigen Mango vestiging. De Enschedese consument kan voor Mango kleding wel terecht bij de V&D.

Hoe groot zijn de huidige filialen?
De gemiddelde Mango vestiging in Nederland is 260 m2 groot. De huidige vestiging in Maastricht is met 540 méén van de grootste filialen. De nieuwe megastore in Maastricht zal een omvang krijgen van 1.140 m2. Dat is bijna even groot als de drie Amsterdamse filialen bij elkaar.

Wat maakt Maastricht interessant voor Mango?

Wat zouden redenen kunnen zijn om voor een megastore in Maastricht te kiezen?

Maastricht Modestad
Maastricht heeft relatief veel mode & luxe. De stad wil zich daarom echt op de kaart zetten als Modestad.

Drielandenpunt
Een ander voordeel van Maastricht is het achterland. Met België en Duitsland op korte afstand kunnen zowel de Nederlandse, Belgische als Duitse consument worden bereikt.

Pand beschikbaar
De Nederlandse binnensteden hebben maar een weinig grote winkelpanden in hun centrum. Een beschikbaar pand, uitbreidingsruimte op de huidige locatie of beschikbare leegstaande meters zal ook een rol hebben gespeeld.

Onbekend is of Mango op de huidige locatie de Megastore gaat openen of elders in het centrum. Het centrum van Maastricht kent in ieder geval een hoger percentage leegstaande panden dan de andere centra. We hebben echter maar één leegstaand pand gevonden van meer dan 1.000 m² in Maastricht.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.