NoCompromise principe verklaart dynamiek van de retail

In een eerder blog schreef ik over het succes en falen van buitenlandse ketens. De komst van deze buitenlandse ketens heeft het Nederlandse winkellandschap duidelijk veranderd. Retail strateeg Hans Eysink Smeets maakt met zijn NoCompromise principe inzichtelijk hoe de dynamiek van de retailmarkt werkt.

Het begrip ‘NoCompromise’ staat voor de continue concurrentiestrijd van retailers, waarbij zij producten tegen dezelfde prijs aanbieden met een hogere service of kwaliteit of dezelfde service en kwaliteit bieden tegen lagere prijzen. Retailers die  niet meegaan in die trend, komen uiteindelijk in de problemen. Zij verliezen de strijd van concurrenten die goedkoper zijn of meer service en kwaliteit leveren.

Concurreren via NoCompromise Principe
Bekende bedrijven die volgens het ‘NoCompromise principe’ concurrenten in de problemen hebben gebracht zijn bijvoorbeeld Ikea in de meubelbranche en Primark in de kledingsector. Ook de recente prijsverlagingen van Albert Heijn als tegenactie tegen Lidl passen in dit ‘NoCompromise principe’.

Onderstaande grafiek geeft weer hoe het principe werkt. De blauwe lijn geeft de optimale lijn op een bepaald moment weer. Deze lijn verschuift telkens naar beneden (lagere prijzen) en naar rechts (meer service en kwaliteit).

Deze concurrentiestrijd heeft een enorme dynamiek in de retailsector tot gevolg. Succesvolle retailers zitten op of onder de NoCompromise lijn. Dankzij een juiste strategie ligt voor hen expansie in het verschiet. De retailers die boven de NoCompromise lijn zitten met hun propositie bevinden zich aan de verkeerde kant van deze lijn, want zij hebben een ongunstige prijs/kwaliteit-verhouding. Deze groep heeft het moeilijk, met winkelsluitingen en faillissementen tot gevolg.  Dynamiek is dus de regel in de detailhandel. En niet de uitzondering. Elke retailer zal continu zijn strategie moeten beoordelen en daar waar nodig aanpassen.

NoCompromise Index
Vorige week heeft Hans Eysink Smeets als vervolg op het ‘NoCompromise principe’ de ‘NoCompromise index’ uitgebracht. In deze publicatie zijn 176 branches onderzocht. Locatus leverde Eysink Smeets daarvoor cijfers over de ontwikkelingen van het aantal winkels per retailsector in de afgelopen 10 jaar.

Hieruit blijkt 28% van de retailers tot een sector te behoren waarvan het aantal winkels sterk (>10%) daalt. Daaruit zou je de conclusie kunnen trekken dat het inderdaad slecht gaat met de detailhandel. Opvallend genoeg zit echter 36% van de retailers in een sector die juist sterk groeit (>10%).

Er zijn dus veel sectoren waar het slecht gaat, maar net zo goed sectoren die flink groeien. De uitdaging voor retailers, gemeenten en beleggers ligt in het doorzien en vooruitzien. Hoe zal het speelveld zich gaan verplaatsen als gevolg van het NoCompromise principe? Waar liggen de gevaren en waar de kansen?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.