Zal internet het winkellandschap onherstelbaar verbeteren?

Internet wordt vaak als de grote boosdoener aangewezen voor de malaise bij de fysieke winkels. Net zoals de  warenhuizen het winkellandschap zouden ruïneren. En de supermarkten de kaalslag voor alle kleine winkeliers  zouden zijn. Maar uiteindelijk zijn we blij met deze revolutionaire veranderingen.

Het is een kwestie van ‘omdenken’, zou Bertold Gunster zeggen. Zo was ik als moeder krampachtig bezig met de strijd tegen het beeldscherm. Zitten mijn kinderen niet achter de tv, dan zitten ze achter de computer, de iPod, de tablet, de smartphone. Dat kan toch niet goed zijn? “Lees eens een boek”, snauwde ik met regelmaat geïrriteerd. Tot iemand me erop wees hoe Bertold Gunster dit omdenkt. Stel je eens voor dat er eerst computers waren en daarna pas het boek werd uitgevonden. Hoor je het de ouders al zeggen? “Leg dat boek toch eens opzij en ga twitteren, whatsappen of gamen. Dan heb je tenminste contact met vrienden. Dat is een stuk gezonder dan je alleen op te sluiten met een boek.”

Steeds meer retailers passen omdenken toe bij internetverkopen. Zij zien internet niet als een fenomeen dat onherstelbare schade toebrengt, maar als een tool om het winkellandschap te verbeteren.

“Als u op onze website kijkt welk model schoenen u mooi vindt en dit doorgeeft, zorgen wij dat u dit model zaterdag in maat 48 kunt passen in onze winkel.”

“Is de broek niet aanwezig in uw maat? Loopt u maar even mee naar onze bestelzuil. Dan bestellen we de broek via internet en heeft u hem morgen in huis.”

“Wilt u dit artikel van onze webshop toch liever in het echt zien? Kom dan naar onze winkel in…”

“Kom naar onze Megastore voor een bijzondere shopping experience én een mega-uitgebreide keuze.”

Ik ben erg benieuwd hoe mijn dochters over 20 jaar winkelen. Ik ga graag een middag shoppen en koop af en toe iets via internet. Maar ja, ik stuur nog email en zit op facebook. Een tikje ouderwets…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.