Hoe kun je het aantal passanten in je winkelgebied verdubbelen?

Winkelen is nog steeds vrijetijdsbesteding nummer 1. We beoordelen onze binnensteden met het cijfer 7,1 en een 7,7 voor het winkelen in de Randstad (koopstromenonderzoek 2011). Maar we moeten de consument wel naar de winkelgebieden toe zien te krijgen.

Tien jaar geleden moest iedereen een Media Markt hebben, vervolgens barstte de strijd om de Ikea los. En nu wil elk winkelcentrum een Primark. Niet vreemd. Locatus volgt deze keten op de voet door voor en na de opening passanten te tellen. En ook in Zoetermeer ging het aantal passanten drie keer over de kop en werd het telgebied 50% drukker.

De Bijenkorf is van oudsher een trekker. Ook al zie je dat niet meer zo extreem terug in passantencijfers. Dit sjieke warenhuis geeft je winkelcentrum een zekere exclusiviteit. Inmiddels weten we dat sommige filialen (5) wel trekker zijn, maar onvoldoende omzet genereren. Consumenten gaan er heen omdat er een Bijenkorf zit, maar ze kopen er weinig. Ze geven vervolgens wel geld uit in het omliggende winkelgebied. Dus de desbetreffende binnensteden zijn niet blij met het vertrek van de Bijenkorf.

De speculaties doen gelijk de ronde. Zou er een Primark in de vrijkomende Bijenkorfpanden komen?
Mijn collega Gertjan Slob was vorige week bij onderzoeksbureau Panteia in Zoetermeer. Zij volgen welke gemeenten het meest besproken worden in relatie tot Primark.
Twittervermeldingen Primark per gemeente
Leuk is dat in deze rij gemeenten staan waar een Primark is, maar ook gemeenten waar  een Primark komt, of gespeculeerd wordt over de komst van de Primark. Zo is er heel wat getwitterd over een Primark in het Bijenkorf-pand in Groningen.

Ook liet Panteia zien waar het meest over de Primark getwitterd werd. De locaties van de huidige filialen zie je in een oogopslag. Je kunt zelfs de volgorde van opening herkennen via het twitterverkeer.
Twitteren over Primark - GPS locaties
De nieuwe trekker in Nederland  is dus de Primark. Even voor de duidelijkheid, dit is geen nieuwkomer. In De UK bestaat de keten al 25 jaar. Dit voor de mensen die vrezen dat de hype toch niet zo lang gaat duren. Met andere woorden, als we de passanten aantallen willen zien stijgen moeten we Primarken!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.