Openingstijden winkels aanpassen aan consument?

Funshoppen tijdens de vakantie. Of je nou dicht bij huis bent geweest of aan de andere kant van de wereld, volgens mij doen we het allemaal. In elk geval een heleboel mensen, aan de drukte in de vakantieplaatsen te zien. Eerst een beetje luieren of iets nuttigs doen, om dan vervolgens door het centrum of over de boulevard van je vakantiebestemming te slenteren: winkeltjes bekijken, wat eten en drinken en genieten van de mensen om je heen. Maar zo werkt het lang niet altijd…

Zo toog ik samen met mijn zoon voor een weekend naar Hamburg. Eerst een beetje sightseeing op de Reeperbahn, om daarna met wat voetbalsupporters de kroeg in te duiken. Hier sloten we de dag af met een oefenwedstrijd van de lokale Sankt Pauli tegen het Schotse Celtic. Ik ben inmiddels vaker in Hamburg geweest en weet dan ook dat het centrum leuk is om te winkelen. Maar je kunt niet alles op één dag, dus shoppen stond op de planning voor de zondag.

Zo gezegd zo gedaan, maar wat schetste mijn verbazing?
Op zondag waren de winkels gewoon gesloten.

Terwijl 87% van de hotels was volgeboekt en er dus duizenden toeristen in de stad waren. Ik was niet de enige die daar verbaasd over was. Met mij liepen nog honderden toeristen met de ziel onder de arm door het centrum. Ik zag ze gewoon denken: wat doen we hier nu eigenlijk, als de winkels allemaal gesloten zijn?

Hetzelfde ritueel herhaalde zich een week later in Gelsenkirchen.
Wederom duizenden toeristen in de stad, vanwege een open dag van voetbalclub Schalke 04 met bijbehorend internationaal toernooi (100.000 bezoekers).
Maar ook hier bleven de winkels gewoon gesloten.
Terwijl menig Engelse voetbalfan zijn gezin meegenomen had naar Gelsenkirchen. Vrouwen en dochters hadden veelal géén enkele belangstelling voor de voetbalwedstrijd. Die wilden shoppen! Maar helaas…

Ik sta helemaal perplex op zulke momenten.
Winkelen is allang geen eerste levensbehoefte meer, maar een van de populairste vrijetijdsbestedingen.
Waarom doen we de winkels niet gewoon open als het grootste deel van de mensen van hun vrije tijd geniet?
Dus waarom niet de gehele zaterdag en zondag open? Waarom geen koopavond op zaterdagavond? Dat zijn toch de tijden dat mensen willen winkelen? In ieder geval in de zomermaanden. We horen de ondernemers op een willekeurige boulevard aan de Middellandse zee toch ook niet klagen over zondagsrust of lange dagen.

 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.