Regel is regel, of toch maar even niet?

“Winkelier mag woonruimte boven winkel niet verhuren”, “UWV trekt peiler weg onder Drop Inn”, “Reclamepolitie laat reclame-uitingen verwijderen”. Zomaar enkele koppen uit de lokale pers van het afgelopen jaar. Nederland is een land van regels, daar kunnen we niet omheen. Niks mis mee wat mij betreft, maar slaan we niet een beetje door?

Winkelier M uit Deventer mocht de woonruimte boven zijn winkel niet verhuren volgens de gemeente. Een hele soap is het geweest, met invallen, arrestaties en dwangsommen. Om vervolgens deze week in de krant te lezen dat het toch wel mocht en de gemeente het bij het verkeerde eind had. Met als gevolg twee gefrustreerde partijen en een heleboel onnodige kosten.

Persoonlijk vind ik dat de regels in deze moeilijke tijden wat vaker iets versoepelt mogen worden. Neem een te lage McDonald’s mast, omdat de mast volgens de regels niet hoger mag zijn dan de omliggende bomen. Deze ondernemer werd onlangs nog uitgeroepen tot Maatschappelijk verantwoord ondernemer van het jaar en heeft bijna 400 mensen in dienst. Misschien kun je deze ondernemer best tegemoet komen met een iets hogere mast, waar niemand last van heeft. Ander voorbeeld: een werkloze man die met hulp van het UWV een winkeltje begint, mag je best wat tegemoet komen om hem en zijn winkeltje in leven te houden. Om al helemaal te zwijgen over het verwijderen van reclameborden die 10 cm te groot zijn. Of het laten verwijderen een vlag, omdat dit verboden is in de gemeente.

Gelukkig komen de klachten inmiddels ook aan bij de lokale politiek en wordt er in ieder geval over gepraat. Want als iedereen wat water bij de wijn doet, los je een heleboel kleine problemen zo op. Hier wordt het ondernemersklimaat alleen maar beter van en daar zijn alle partijen bij gebaat.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.