3 Retail Rankings van de grote Europese steden

Read in English

Met de MAPIC op de agenda is het weer eens tijd om in onze Europese database te duiken. Voor dit blog kijk ik naar de data van de 63 grootste winkelgebieden in de binnensteden, verspreid over 21 Europese landen.  Deze gegevens helpen ons trends zoals leegstand, bezoekersaantallen en de aanwezigheid van grote winkelketens in de belangrijkste winkellocaties van Europa op te sporen.

Leegstand stijgt in heel Europa

In alle 21 Europese landen die bij dit onderzoek betrokken zijn, stijgt de leegstand in de retail aanzienlijk. Waar de leegstand in 2018 7,1% bedroeg, steeg deze tot 7,8% begin dit jaar en tot 9,0% eind 2019. De binnensteden van de grote steden vormen geen uitzondering op de trend.

Volgens ons onderzoek is Lissabon de stad met de grootste toename van de leegstand. Aan het begin van het jaar stond 11,6% van alle winkels leeg, terwijl nu 17,2% leegstaat.

2019 TOP 5 steden met de hoogste winkelleegstand – in aantal verkooppunten:

Luik (België) 17,9%
Lissabon (Portugal) 17,2%
Murcia (Spanje) 16,4%
Antwerpen (België) 16,2%
A Coruña (Spanje) 15,1%


Top 5 steden met de laagste winkelleegstand
– in aantal verkooppunten::

Münich (Duitsland) 2,6%
Hannover (Duitsland) 2,8%
Zürich (Zwitserland) 3,8%
Stuttgart (Duitsland) 4,0%
Cannes (Frankrijk) 4,0%

Over het algemeen hebben de West- en Noord-Europese stadscentra een lagere leegstand dan de Zuid-Europese stadscentra. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel: België en het Verenigd Koninkrijk hebben beide een leegstandspercentage dat de dubbele cijfers in gaat.

De bezoekersaantallen tonen
welke hoofdwinkelstraten het populairst zijn

De drukste straat in Europa is Zeil in Frankfurt. Op een gemiddelde zaterdag passeren er bijna 140.000 voetgangers in deze straat. De op een na drukste straat is Oxford Street in Londen, met iets meer dan 121.000 voetgangers.

Een van de belangrijkste afwezigen op deze lijst is de Champs Elysées in Parijs. In 2018 stond deze op de 5e plaats, maar het bezoekersaantal daalde aanzienlijk, wat resulteerde in het verlies van een plaats in onze top 10. Uit de gegevensverzameling blijkt dat de daling van het bezoekersaantal met 40% te wijten is aan de Gele Vesten die in 2019 aanwezig waren.

De andere straat die uit de top 10 valt, is de Meir in Antwerpen.

Aanwezigheid van winkelformules in de grote Europese steden

Meer dan 3.000 winkelketens zijn actief in de High Streets van onze onderzochte Europese steden. Sommige van deze ketens zijn lokaal, andere nationaal of grensoverschrijdend. Van de in totaal 3.000 ketens zijn er iets meer dan 500 aanwezig in de hoofdwinkelstraten in 4 of meer landen.

Slechts vijf ketens (Zara, H&M, Starbucks, McDonald’s en Nespresso) zijn actief in de High Streets van alle 21 Europese landen.

In de tabel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste formules die actief zijn binnen onze dataset. De meeste ketens in deze lijst hadden een daling van het aantal winkels:  H&M sloot de meeste winkels van alle internationale ketens in onze Europese winkelstraten. Van de niet-top 10 winkelketens heeft Desigual (19 sluitingen) en Promod (16 sluitingen) de grootste daling laten zien.

Joe & The Juice opende de meeste winkels (19) in de 63 grote steden. Rituals en Five Guys volgden elkaar op de voet en openden beide 14 nieuwe winkels. Dankzij deze 14 nieuwe openingen staat Rituals nu op de 11e plaats in de ranglijst van de winkelketens.


Locatus@Mapic

Heeft u plannen om uit te breiden in Europa, of bent u geïnteresseerd in de Europese retailontwikkelingen? Dan wilt u misschien meer weten over onze retaildata. Mijn collega’s zijn ook aanwezig in Cannes tijdens de Mapic.

Mail voor een afspraak:
gerard.zandbergen@locatus.com
bjorn.jansen@locatus.com
caroline.oudejans@locatus.com

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.