Retail Risk Index 2016: 10 observaties over winkelgebieden in Nederland

Het toekomstig succes op een bepaalde retaillocatie hangt niet alleen af van de prestaties van de winkel zelf. Het totale speelveld van vraag & aanbod, alsmede de ontwikkeling van andere winkels in de omgeving zijn verantwoordelijk voor de toekomstige “overlevingskans” van de winkel.  Deze overlevingskans vatten wij samen in de Retail Risk Index (RRI). Jaarlijks herbereken wij de RRI op basis van de meest recente informatie.

In deze blog heb ik de 10 belangrijkste ontwikkelingen en voorspellingen over retail binnen de Nederlandse winkelgebieden samengevat:

 1. Een nieuw record: 20.625 panden hebben in 2016 een zeer hoog risicoprofiel[1]. Dit is 14.0% van alle panden binnen de winkelgebieden.
  RRI_724x270
 2. Van de ondernemers die drie jaar geleden een zeer hoog risico profiel hadden is inmiddels meer dan 50% gestopt.
 3. Regionaal zijn grote verschillen te zien. De winkelgebieden in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland doen het overwegend goed. Veel knelpunten zitten in de winkelgebieden in Limburg, Drenthe en Overijssel.
 4. Een hoog risico profiel wordt veroorzaakt door (1) hoge leegstand en (2) veel stoppers.
  Dit klinkt als een no-brainer, maar we zien hier duidelijk besmettingsgevaar. Hoe hoger de leegstand, des te meer ondernemers in de directe omgeving die stoppen.
 5. De binnensteden (winkelgebieden met meer dan 400 verkooppunten in de detailhandel) vertonen het gezondste profiel: met als meest positieve uitschieters de centrumgebieden van Amsterdam en Utrecht.
 6. De recente faillissementen van Macintosh Retail (schoenen, mode), Paradigit (computers) en Foto Klein (foto, elektronica) staan niet op zichzelf. De branches waarbinnen deze ondernemingen actief waren staan onder hoge druk.
  Deze branches hebben een bovengemiddeld aantal ondernemers die stoppen: 15-20% in 2015.
 7. Branches met zeer veel stoppers:
  1. Videotheek (41%)
  2. Reisbureau (22%)
  3. Computers (21%)
  4. Kindermode (21%)
  5. Uitzendbureau (19%)
 8. Branches met zeer veel starters:
  1. Massagesalon (29%)
  2. Tweedehands Kleding (26%)
  3. Lunchroom (20%)
  4. Bezorg/Halen (19%)
  5. Ijssalon (19%)
 9. Positief: de nieuwste data ondersteunen het scenario dat het aantal winkels (verkooppunten in de detailhandel) in Nederland de komende jaren niet dramatisch, maar slechts met enkele procenten zal afnemen.
 10. Het afgelopen jaar waren er meer dan 12.000 starters. Het aantal nieuwe retailers neemt niet af, maar juist toe. Bij deze nieuwkomers zien we een verschuiving naar meer zelfstandigen en minder formules.[1] Rood: hoogste risico interval: de kans dat een ondernemer binnen één jaar stopt is tussen de 26.0% en 31,5%

Retail Risk Index (RRI)

De Retail Risk Index brengt het risicoprofiel van winkels en winkelgebieden in Nederland én België in kaart. Deze informatie reduceert onzekerheid over de toekomst van winkellocaties. En brengt helder in beeld waar de kansen liggen. Wat houdt de RRI precies in?

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.