Top 100 retailketens in Europese hoofdwinkelstraten (High Streets)

We reisden wat af voor corona om de hoek kwam kijken. Even een museum bezoeken, wat shoppen en lekker eten en drinken in een stad honderden kilometers verderop. We dromen er van op dit moment, maar het is even niet meer zo vanzelfsprekend…

Wat u vast herkent van uw stedentrips is dat je heel wat bekende winkels tegenkomt in de hoofdwinkelstraten (High Streets). Dit blog gaat over deze hoofdwinkelstraten. In hoeverre lijken die op elkaar in de 21 landen waar Locatus data verzamelt? Welke ketens voeren hier de boventoon? Deze Top 100 gaat over de belangrijkste straten in de belangrijkste 62 steden in deze 21 landen.

Welke criteria hebben wij gebruikt voor deze Top 100?

Het is een top 100 van winkelketens
Onze definitie van een winkelketen is een organisatie met zeven of meer verkooppunten wereldwijd (winkels, restaurants, banken of hotels) onder één eigenaarschap. Met deze definitie hebben we bijna 5.000 winkelketens in onze Europese dataset. De meeste daarvan zijn nationale ketens. Deze ketens zijn actief in slechts één of twee landen. Dit brengt ons bij het volgende criterium voor deze Top 100:

De Top 100 richt zich op internationale ketens
Ketens die slechts in één of twee landen actief zijn, worden daarom niet in deze Top 100 opgenomen. Het resultaat is een lijst van 800 winkelketens met een vestiging in 3 of meer landen.

Het gaat over de “High Street” retail
Voor deze top 100 worden alleen verkooppunten in de binnensteden van de belangrijkste 62 Europese retailbestemmingen gebruikt (zie Locatus Retail Plans). Daarom neemt IKEA bijvoorbeeld de positie 95 in de ranglijst met slechts 8.541 m² winkelverkoopvloeroppervlak in. Het totale winkelverkoopvloeroppervlak van IKEA in Europa is veel meer, maar alle IKEA’s buiten de stad staan niet in deze ranglijst.

Deze dataset bevat de 62 belangrijkste steden in 21 landen
Op deze overzichtslijst kunt u zien welke steden deel uitmaken van deze Europese dataset. Zo zijn bijvoorbeeld alleen de grootste steden van Nederland en België meegenomen, ook al hebben wij van beide landen land dekkende data.

Welke ketens domineren in de Top 100?

De top 10 van het aantal verkooppunten wordt gedomineerd door horeca (Starbucks, McDonald’s, Subway en Burger King) en kledingwinkels (H&M, Zara, Calzedonia en Mango). De top 10 van het vloeroppervlak wordt gedomineerd door kleding- en warenhuizen.

Slechts 3 van alle ketens (H&M, Zara en McDonald’s) zijn aanwezig in de High Streets van alle 21 landen en nog eens drie (Starbucks, Burger King en Pandora) zijn aanwezig in 20 van de 21 landen. Van deze ketens is Zara de enige keten die in alle 62 steden aanwezig is met een totaal van 131 verkooppunten.

Download Top 100 winkelketens Europese hoofdwinkelstraten

Voor meer informatie over onze Europese database kunt u contact opnemen met onze verkoopafdeling via +31 (0) 348 490 290.

Locatus Retail Plans

Overal en altijd overzicht hebben van een winkelgebied of winkelstraat. Dat kan. Met de digitale retailplattegronden van Locatus. Een efficiënt hulpmiddel, bij ontwikkeling van winkelgebieden, huur/verhuur, koop/verkoop, taxaties en het monitoren van uw winkelcentrum.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.