Top 100 winkelformules België | 2023
+ 7 voorafgaande jaren

Locatus geeft jaarlijks een Top 100 uit met de winkelformules die het straatbeeld domineren.  En wel op twee manieren: door het grootste aantal filialen óf de meeste winkelmeters. U kon in deze ranking altijd de situatie van het huidige jaar met het jaar ervoor vergelijken. Dit jaar doen we hetzelfde, maar dan anders.

Geen statische lijst, maar online ranking

De ranking in pdf gaat de kast in en we stappen over naar een online rapportage tool. U kunt vanaf nu de ranking zelf naar wens sorteren. Op branche, op formulenaam, op winkelmeters, op aantal verkooppunten of juist de dalers en stijgers bij elkaar.

Maar dat is niet alles. U krijgt niet slechts toegang tot de ranking van één jaar, maar van acht jaar. Dus zeven voorgaande jaren extra.

Wat zijn de grootste verschillen tussen 2023 en 2016?

De veranderingen in het winkellandschap gaan vaak heel geleidelijk. Trends zie je pas wanneer je wat verder in het verleden duikt. Daarom legden we de meest recente ranking naast de ranking uit 2016 (laatste ranking in het Top 100 dashboard).

Minder verkooppunten, meer winkelmeters

De 100 grootste winkelketens hebben gezamenlijk 11,3% minder verkooppunten sinds 2016. Kijken we naar de Top 100 op basis van oppervlak, dan zien we juist een stijging van 12,9% in het totaal aantal winkelmeters. Ook landelijk zien we een verschil in ontwikkeling in aantal verkooppunten en oppervlak. Het aantal verkooppunten is de laatste 7 jaar 5,4% gedaald, terwijl het aantal winkelmeters licht gestegen is (1%).

Belangrijkste branches Top 100 op basis van oppervlak

De branches met de meeste winkelformules in de Top 100 zijn Supermarkt, Bouwmarkt en Woningwarenhuis. De supermarktbranche neemt met 21 formules 41% van de Top 100 winkelmeters in beslag. De tweede branche is de Bouwmarkt (13%) en Woonwarenhuis is de derde branche in deze Top 100 (4,7% in 2023).

Grootschalige modewinkels

Terwijl de winkelmeters bij de branche Supermarkt en Bouwmarkt zijn gestegen, zien we een daling bij Woonwarenhuis. Bij deze branche is het effect van online shoppen merkbaar in het aanbod van fysieke winkelmeters.

In de periode 2016 – 2023 kwam Primark als nieuwe speler op de markt en verdween Charles Vögele niet alleen uit de Top 100, maar ook uit het straatbeeld.

Het aantal winkelmeters is de afgelopen jaren geslonken bij H&M (-6,5%) en C&A (-15%). Zara is in die periode juist gegroeid (+31%). Daarmee heeft Zara nog lang niet het volume van H&M of C&A: deze zijn in het totaal 2,5 tot 3 keer zo groot.

Belgische modewinkels

De dames & heren modezaken ZEB en Bel&Bo staan ook al lang in de Top 100 winkelmeters. Beide lieten een flinke groei zien ten opzichte van 2016: 60% bij ZEB en 20% bij Bel&Bo.

Belangrijkste branches Top 100 op basis van aantal verkooppunten

De branches met de meeste winkelformules én de meeste verkooppunten in de Top 100 zijn Tankstation, Supermarkt en Bank. Terwijl Tankstation en Supermarkt nog steeds een stijgende lijn laten zien, zijn de banken bezig met een gestaag dalende lijn. ING en BNP Parisbas Fortis staan nog in de Top 100 van aantal verkooppunten, maar zijn dit jaar verdwenen uit de Top 100 winkelmeters.

Opvallende verschuivingen in het laatste jaar

Bij de Top 100 op basis van aantal verkooppunten komen de grootste stijgers uit de dienstensector. Zo steeg Trixxo Home 29 plaatsen in de Top 100 van 99e naar de 70e plaats.  De grote dalers zijn meer gevarieerd (Van Bristol -8 plaatsen tot AXA Assurances -17 plaatsen).

In de Top 100 winkelmeters komen de grote stijgers allemaal uit de detailhandel. We zien met name flinke verschuivingen in de supermarktbranche: Jumbo (+27 plaatsen) en Louis Delhaize (+9) stijgen, terwijl Match (-9 plaatsen), Alvo (-12) en Smatch (-15) dalen in de Top 100.

Toegang tot Top 100 winkelformules

In dit blog gingen we in op de verschuivingen op de langere termijn. Wilt u de rankings zelf bekijken en zien wat meer recent veranderd is? Vraag dan toegang tot ons Top 100 rapportage tool. U kunt kiezen tussen de Top 100 van België of Nederland. Of beide aanvragen.

Ja, ik wil GRATIS toegang tot de Top 100’s

Welke formules zijn geschikt voor úw winkelgebied?

De rankings geven u een overzicht van de grootste winkelketens. Maar zijn dit ook de winkels die geschikt zijn voor uw winkelgebied? Locatus kan een branche- en formuleanalyse voor u doen. Welke branches zijn ondervertegenwoordigd in vergelijking met soortgelijke winkelgebieden? En dan nog specifieker: welke formules zien we daar die nog niet in uw winkelgebied vertegenwoordigd zijn? Een dergelijke analyse kan u helpen gericht nieuwe huurders aan te trekken voor leegstaande winkelpanden.

Wilt u meer weten over de branche- & formuleanalyse?

Ja, graag

Stel uw vraag aan Frans Smit

Frans adviseert retailers, vastgoedpartijen en overheid. Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over ons online dataplatform. Of over hoe onze experts u kunnen helpen in de juiste retaillocaties te investeren.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.