Top 100 winkelformules in België

Aan het begin van het jaar stellen we altijd twee Top 100’s  op voor zowel België als Nederland.  De ene Top 100 geeft aan welke formules de meeste verkooppunten hebben. De andere Top 100 geeft aan welke formules de meeste winkelverkoopvloeroppervlakte hebben. De vraag is dan vervolgens: welke verschuivingen hebben plaatsgevonden. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? Ik stip hier een paar opvallende veranderingen aan voor de Belgische retailmarkt. Wilt u meer in detail weten wat de stand is, dan kunt u de top 100 gratis downloaden.

Banken

De banken beslaan de eerste zes plaatsen van de Top 100 op basis van aantal verkooppunten. Alhoewel alle banken nog dezelfde ranking hebben, zien we wel dat het aantal filialen afneemt (4,4%). Dit staat niet in verhouding met de rappe dalling die we zien in de Nederlandse markt. Is dit het begin van eenzelfde kentering in België?

Supermarkten

Als we naar de Top 100 op basis van vloeroppervlak kijken, bestaat de top 10 vrijwel in zijn geheel uit Supermarkten. In de onderlinge ranking zien we het afgelopen jaar geen verschuiving, en ook het aantal winkelmeters is vrijwel hetzelfde gebleven. De enige keten in de top 10 buiten de supermarktbranche is Ikea. Dit woonwarenhuis neemt al een aantal jaren de 10e plaats voor zijn rekening. Opvallendste verschuiving in de supermarktbranche is Albert Heijn. Deze is 21 plaatsen gestegen naar de 62e plaats. AH heeft nu 28 filialen met een totale winkelverkoopoppervlakte van 38.220 m².

In- en om het huis

De meeste verschuivingen in de Top 100 (wvo)  zien we in de branches in- en om het huis. Home Market (Bouwmarkt) zakt 45 plaatsen in de ranking en Overstock (tuinmeubelen 11 plaatsen).  Nieuw in de Top100 is Orchestra-PR Babywoonwinkel.

Overig

Verder zijn Action (huishoudelijke artikelen) en Zeb (mode) nog opvallende stijgers.

Wilt u de Top 100 (inclusief vloeroppervlak of aantal filialen) ontvangen? Vraag dan de gratis download aan.

Download-Top-100

 

 

En wilt u weten hoe het er in Nederland voor staat met de Top 100 voor formules? Lees dan ons blog of download de Top 100 Nederland.

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.