Top 100 winkelformules in Nederland - 2019
& 10 jaar top 10

De Nederlandse Top 100 van winkelformules is redelijk vergelijkbaar met vorig jaar. Toch zien we elk jaar weer een aantal opvallende verschuivingen. Bovendien nemen we de top 10 nog eens extra onder de loep. Hiervan bekijken we de veranderingen in de afgelopen 10 jaar.

Opvallende stijger én zakker
Eén van de grootste stijgers in de Top 100 is DA. De drogist staat met 235 winkels op de 34e plek doordat er het afgelopen jaar 36 filialen bij zijn gekomen. Voornaamste oorzaak hiervan is dat een groot aantal DIO-drogisterijen verder is gegaan onder de DA-vlag. DIO maakt dan ook een vrije val en is maar liefst 37 plaatsen gezakt. Met 139 drogisterijen bezetten zij nu plek 82.

Supermarktslijterijen zijn ‘hot’
Twee andere opmerkelijke stijgers zijn Jumbo slijterij en Coop slijterij. Zij zijn respectievelijk 21 en 15 plaatsen gestegen. In 32,5% van alle Jumbo-filialen is nu een slijterij aanwezig. Bij Coop ligt dit percentage nog veel hoger. Daar is bij maar liefst 208 van de 228 supermarkten een slijterij inbegrepen. Hier tegenover staat juist dat Mitra dit jaar buiten de Top 100 is gevallen. Zij bezette vorig jaar nog de gedeeltelijk laatste plaats samen met ONLY.

Nieuw in de Top 100 aantal winkelformules
Diezelfde laatste plek wordt nu bezet door een nieuwkomer, Rituals. De verkoper van verzorgingsproducten staat voor het eerst in de Top 100 met 115 winkels in heel Nederland. New York Pizza Delivery is de andere debutant op de lijst. Zij komen met 129 filialen binnen op plaats 90.

Top 10 op basis van winkelverkoopvloeroppervlak (WVO) stabiel
Op gebied van het aantal WVO zien we zo goed als dezelfde top 10 als een jaar geleden. Enige wijziging is dat Lidl en Karwei van positie zijn geruild, waardoor Karwei nu op de 6e plek terug te vinden is. Zij zijn, samen met Intratuin, de enigen uit de top 10 waar het WVO is gedaald.

Decathlon grootste stijger
Waar Decathlon vorig jaar nog op de 88e positie te vinden was, staan zij nu op plek 63. Met 51.344 m² heeft de sportzaak bijna 14.000m² meer in vergelijking met vorig jaar. Een andere grote stijger is Hudson’s Bay. Vorig jaar debuteerden zij nog in de Top 100 en dit jaar stijgen zij naar de 33e plek met een totale oppervlakte(WVO) van 102.119 m².

Nieuw in de Top 100 winkelverkoopvloeroppervlak
Dit jaar zijn er vijf nieuwe winkelformules in de Top 100 (op basis van WVO) terug te vinden, te weten: Bauhaus, Coppelmans, Jumper, Sani-Dump en Rataplan. Hoogste binnenkomer hiervan is Bauhaus. Zij staan op plek 87 met 38.528 m². Eén van de winkelformules die we niet meer terugvinden in de Top 100 is DIO. Zoals gezegd, zijn een groot aantal van hun panden onder de DA-vlag verder gegaan.

10 jaar top 10
We vonden het tijd om de afgelopen tien jaar van de Top 100 onder de loep te nemen. Zijn er winkelformules die we steevast in de top 10 terugvinden? Of zijn er juist enkele formules compleet verdwenen? Zit er veel verschil tussen het aantal panden of op het gebied van WVO? Met onderstaande tabel is het complete overzicht in één oogopslag zichtbaar!

Vraag gratis de Top 100 aan

Bekijk de top 10 winkelformules van de afgelopen 10 jaar (NL)

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.