Winkelleegstand in België weer gestegen, maar is keerpunt in zicht?

De winkelleegstand is in België voor het 11e jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2019 stond 10,3% van de Belgische winkelpanden leeg, ten opzichte van 10,1% aan het begin van 2018. De procentuele leegstand is daarmee inmiddels verdubbeld ten opzichte van de start van onze metingen in 2008. Toen stond 5,1% van de winkelpanden leeg. Positief is dat de stijging van het afgelopen jaar de kleinste stijging was die wij sinds 2008 hebben gezien. Of dit betekent dat er een einde gaat komen aan de stijgende leegstand zal in 2019 moeten blijken.

Dat de leegstand is blijven toenemen is vooral opvallend omdat er vorig jaar een groot aantal handelspanden is verdwenen. Begin 2018 registreerden wij nog 207.319 panden met een commerciële, consumentgerichte functie. Begin 2019 is het aantal handelspanden teruggelopen tot 204.720 panden. Toch heeft dit wel voor afvlakking van de leegstandstoename gezorgd. Er zijn vorig jaar slechts 97 leegstaande handelspanden bijgekomen. De vier jaar ervoor was dit gemiddeld ruim 700 panden per jaar.

Grootste daling aantal handelspanden
Een daling van meer dan een procent in aantal handelspanden is de grootste daling sinds de start van onze metingen in 2008.

Vlaanderen laat de grootste daling in handelspanden zien, zowel in absolute als relatieve zin. Daar heeft 1,3% van de handelspanden vorig jaar een andere bestemming gevonden.

Van de gemeentes met meer dan 30.000 inwoners zagen we de relatief grootste daling in Bilzen, gevolgd door Evergem en Ninove.

In absolute aantallen zijn in de stad Luik de meeste panden verdwenen, en wel 186.

Minder winkels
Vergelijken we België met Nederland, dan zien we in beide landen een aanzienlijke afname van het aantal handelspanden. Het verschil is dat in Nederland de sanering van de voorraad wél voor een afnemende leegstand zorgt. Dit blijkt in België nog niet te lukken, ook al zijn daar meer winkelpanden verdwenen / van functie veranderd.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er staan in België veel meer winkels leeg, dus er moet een grotere achterstand ingehaald worden. Een ander verschil is dat België momenteel 18 verkooppunten per 1.000 inwoners heeft, terwijl Nederland 13 verkooppunten per 1.000 inwoners heeft.

Monitor Winkelleegstand

Leegstand van winkels. Ondertussen heeft iedereen het er over. Om aan alle 'geruchten' over leegstand een einde te maken publiceert Locatus jaarlijks een Monitor Winkelleegstand: voor zowel België als Nederland.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.