Top 100 winkelformules in Nederland (2017)

Aan het begin van 2017 maken we zoals ieder jaar weer een nieuwe Top 100 winkelformules. Wat zijn de stijgers en wat zijn de dalers? In dit blog bekijk ik een aantal opvallende veranderingen. Wilt u meer in detail weten wat de stand is, dan kunt u de top 100 gratis downloaden.

De top 10

De top 10 van winkelformules in Nederland is redelijk gelijk gebleven. Onbetwiste nummer één op basis van verkooppunten is Kruidvat. Het aantal vestigingen van Kruidvat zien we nog steeds toenemen. De voornaamste verschuiving in de top 10 is de stijging van Etos. Evenals Kruidvat een drogisterijformule. Deze steeg van plaats 7 naar plaats 5, ten koste van Blokker en Zeeman.

De nummer één op basis van winkelverkoopvloeroppervlak is eveneens niet gewijzigd. Albert Heijn is nog altijd de winkelformule met de meeste winkelmeters in Nederland. De grootste wijziging binnen de top 10 op basis van winkelverkoopvloeroppervlakte is het wegvallen van V&D Warenhuis. Vorig jaar nog op plaats 10.

Apotheek

Opvallende stijger in de top 100 verkooppunten is BENU (apotheek). Deze winkelformule steeg maar liefst 60 plaatsen van 76 naar 16. Dit is het gevolg van de overname van de Mediq apotheken door Brocacef. Hierdoor verdwijnt Mediq uit de Top 100.

Garagebedrijf

Vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 100 op basis van verkooppunten, en dit jaar een van de sterkste stijgers, is Bosch Car Service (22). In totaal staan er twee garagebedrijven in de Top 100. De tweede formule is Vakgarage op de 40ste plaats.

Slijterij

In de Top 100 vinden we maar liefst 5 slijterijen. De grootste, met ruim 600 verkooppunten is Gall & Gall (3).

Drie andere slijterijen zijn gelieerd aan supermarktformules: Plus slijterij, Coop slijterij en Jumbo slijterij. Jumbo slijterij is nieuw in de top 100. De twee andere zagen hun positie in de top 100 verbeteren.

Daarentegen is Mitra aanzienlijk gedaald van positie 55 naar 84. In juni 2016 kreeg de formule te maken met een faillissement. Door een doorstart in juli is de winkelformule behouden gebleven.

Wilt u de Top 100’s ook in detail bekijken?

Vraag GRATIS Top 100 winkelformules aan

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.