Van Londen Westend naar Olympisch shoppen

London is mijn stad. Ik kom er graag en heb er zelfs een poos gewoond. Natuurlijk hangt er in London een ‘eigen’ winkelsfeer, maar het aanbod in London  is voor een groot deel niet anders dan in een gemiddelde hoofdstad waar dan ook in Europa. Toch blijft het populair om een weekendje London te doen. Zo populair zelfs, dat het er rond de kerstdagen veel te druk is in Londen Westend, en dat het dan niet leuk meer is daar te winkelen. Ik ben gevlucht en zo kwam ik in het grootste overdekte winkelcentrum van Europa terecht.  Ik neem u in dit blog mee op mijn ontdekkingstocht.

Na een paar uurtjes drukte was ik  gauw weer vertrokken uit de Oxfordstreet en omgeving, om me snel met de metro naar rustiger oorden in de buitenwijken van London te laten vervoeren. Want Newham, Tottenham, Sheperd’s Bush of South Bermondsey zijn de wijken waar je terecht komt als je een weekendje voetbal gaat doen in London.

Toch blijft het raar zeggen, rustige oorden, als je over deze wijken praat. Want de rellen en plunderingen van afgelopen zomer staan mij nog vers op het netvlies gebrand. Na de dood van een jonge Afrikaanse jongen sloeg de vlam in de pan en kreeg men her en der in London te maken met ernstige rellen en plunderingen. Gepleegd door jongeren met een uitzichtloze  toekomst, die niets te verliezen hebben. Ik kan mij hun situatie wel indenken als ik rondloop in dergelijke wijken.  Belabberde woonomstandigheden, stijgende prijzen, hoge werkloosheid en een uitzichtloze toekomst. Gelukkig is de rust na een paar dagen toen wedergekeerd,  maar ik zag nog wel sporen van de plunderingen en rellen.

Olympisch winkelcentrum midden in kansarme deel van Londen
In schril contrast met het bovengenoemde verhaal kwam ik afgelopen december bij toeval in het Olympische dorp terecht, dat middenin het grotendeels kansarme oosten van London in aanbouw is. Een gigantisch  en indrukkend complex, dat zich in de laatste bouwfase bevindt en bestaat uit de modernste sportcomplexen, hotels, woongebouwen , wegen, bruggen…  En, niet geheel onbelangrijk in het geheel, winkels. Want in het Olympische dorp heeft Westfield haar nieuwste winkelcentrum gebouwd. Meteen het grootste overdekte planmatige winkelcentrum van Europa: 190.000 m² detailhandel, horeca en leisure, 11 kilometer winkelstraat, 230 winkels, 70 horecazaken, een bioscoop, een bowling, een casino, 5000 parkeerplaatsen en een station. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er wel op een van de vier verdiepingen. Indrukwekkend om te zien, en prettig om te vertoeven.

Wat zijn de overlevingskansen na de Olympische spelen?
Dit nieuwe winkelcentrum zorgt met haar 10.000 vaste banen (waarvoor 2.000 langdurige werklozen uit de directe omgeving zijn gehaald) voor een economische impuls in het oosten van London. De  vrees die er heerst dat na de Olympische spelen het winkelcentrum leeg zal lopen en niet levensvatbaar is, deel ik niet. Want na mijn bezoek is mijn conclusie dat dit toch wel de ideale manier van winkelen is. Voor de deur parkeren of aankomen met openbaar vervoer, geen last van regen of sneeuw, je vindt alles wat je wilt en je kunt er ook nog eens goed ontspannen. Ik denk dat dit in de toekomst ook in de rest Europa steeds meer de nieuwe manier van winkelen wordt. Ik vind dit toch eigenlijk veel leuker dan het hele Westend door te sjouwen om aan het eind van de dag nog de helft niet te hebben. Wat denkt u? Gaat dit de toekomst worden?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.