Over geografische data, tablets en smartphones

Gisteren sprak ik mijn nichtje. Zij zit in 5 VWO en is hard aan het nadenken welke studie ze wil gaan doen. Na een bezoek aan de open dag was ze heel enthousiast was over een nieuwe opleiding van de HAS in Den Bosch: “Geo Media & Design”. Deze opleiding verkent vier jaar lang de werelden van virtual reality, serious gaming, YouTube, visual journalism, infographics en een flinke dosis geografie.

Zelf ben ik in 1992 afgestudeerd als een van de eerste GIS’sers. Als je dan hoort waar deze studie zich op richt, dan realiseer je je weer eens hoe snel de wereld in 20 jaar is veranderd. In mijn opleiding ben ik nog begonnen met het kaartjes maken met kraspennen en sjablonen. Dat werd al tijdens mijn opleiding vervangen door het digitaal kaarten maken. GIS (geografische informatiesystemen) kon alleen worden gebruikt op grote dure mainframes, waarop je voor elke handeling ingewikkelde tekstcommando’s moet intoetsen. Het maken of bekijken van een kaartje op de computer was daarmee alleen weggelegd voor specialisten. Vergelijk ik dat met nu, dan voelt dat echt als opa vertelt. Iedereen kan thuis Google Earth of Google Maps opstarten. De software werkt dusdanig snel en intuïtief dat met even wat proberen iedereen gewoon thuis een kaartje op het scherm kan toveren.

Met de opkomst van Tablets en Smartphones, zijn digitale kaarttoepassingen weer in een nieuwe fase terecht gekomen. Al deze apparaten beschikken over een GPS functionaliteit, waardoor de locatie van de gebruiker ook nog eens aan de kaart kan worden gekoppeld. Dit opent een geheel nieuwe wereld van toepassingen, waar het HAS met haar nieuwe opleiding op inspeelt.

In samenwerking met ESRI (marktleider in GIS) betreedt Locatus op dit moment ook dit speelveld. Wij hebben al onze digitale retailplattegronden (GOADs) online voor de tablet en smartphone toegankelijk gemaakt, zodat deze ook op deze apparatuur te visualiseren zijn. Dat kan thuis, maar ook ‘in het veld’, waarmee u dus met onze Goad door de winkelstraat kan lopen. Informatie van de winkelpanden kan opvragen, kaarten kan thematiseren enz.

Voor Locatus een heel boeiende en uitdagende ontwikkeling, waar wij veel toekomst in zien. Deze week gaan onze eerste klanten hiermee proefdraaien. Wij zijn heel benieuwd naar hun ervaringen.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.