Verbazing over veranderingen in het Winkellandschap

Ik kom net terug uit Amsterdam, waar ik bij BNR werd geïnterviewd door Paul van Liempt over meubelboulevards in Nederland. Het aanbod van meubelboulevards is de laatste 20 tot 30 jaar fors toegenomen en de branches in deze winkelgebieden werden het hardst geraakt door de crisis. De gevolgen blijven niet uit.

Van al deze meters in meubelboulevards staat inmiddels 9% leeg en veel (met namen kleinere) meubelboulevards zullen over 10 jaar verdwenen zijn. Tegelijkertijd liggen er nog steeds plannen voor nieuwe meubelboulevards op de tekentafel. Zogenaamd voor de consument, maar toch vooral gedreven door de grondopbrengsten van de diverse gemeenten.

Paul van Liempt was oprecht verbaasd over dit soort ontwikkelingen.

Ontwikkelingen in de retailmarkt staan nooit op zichzelf, maar moeten gezien worden in een groter geheel. Voordat ik het wist veranderde Paul het onderwerp van het gesprek dan ook naar algemene ontwikkelingen in de retailmarkt in Nederland, België en de UK. Niet onlogisch, maar wel even schakelen. Via het wel of niet ruimer herbestemmen van meubelboulevards kwamen we op de Retail Parks in België. Hier is, in tegenstelling tot Nederland, alles te koop en de consument maakt gretig gebruik van deze winkelcentra. De Belgische overheid maakt tegelijkertijd al weer de tegenbeweging: de kernen dienen beschermd te worden!

Opnieuw verbazing bij Paul.

Ik was deze zomer op vakantie in Umbrië, net buiten het dorpje Monte Castello Di Vibio, ergens tussen Todi en Orvieto. Een heel klein dorpje, met een zeer sterk verouderde bevolking. Een soort openlucht bejaardentehuis eigenlijk. In dit dorp was nog één overgebleven verkooppunt met de naam Cafe. Met een uitbaatster van minstens 80 jaar oud. Dit verkooppunt was de spil van het dorp, iedereen leek er minstens een keer per dag wel even binnen te wippen. Voor een espresso (90 euro cent), voor de gratis WiFi of om internetbestellingen op te halen.

Toch zal ik niet verbaasd zijn als ook dit verkooppunt er over een aantal jaren niet meer zal zijn.
Het zal Paul waarschijnlijk ook niet verbazen.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.