Wat is de drukste winkelstraat van Europa?

Afgelopen weekend mocht ik in Kopenhagen tellen. Dat was de 14e stad buiten de Benelux, waar wij dit voorjaar hebben geteld. Komend weekend gaan we de laatste twee van dit voorjaar nog tellen: Wenen en Hamburg. Het is de tweede keer dat wij al deze steden hebben geteld. Een mooie moment om eens te bekijken hoe de passantenaantallen in de Europese winkelstraten zich ten opzichte van elkaar verhouden.

De straat met de meeste winkelpassanten op een zaterdag is de Zeil in Frankfurt am Main met ruim 100.000 passanten. De Zeil wordt op de voet gevolgd door Jamesstreet in London Covent Garden. Op de derde plaats komt de Königstrasse in Stuttgart. Bij een vergelijk tussen de Europese steden moeten wel twee belangrijke opmerkingen worden gemaakt:

De drie duurste winkelstraten van Europa volgens Cushman & Wakefield[1] (Champs Elysées-Parijs, New Bond Street-Londen en Via Montena-Milaan), zijn niet dezelfde als de drukste straten. Voor de Champs Elysées komt dit grotendeels omdat de straat niet autovrij is. Locatus registreert daarom twee aparte passantenstromen aan weerskanten van de autoweg. Vanwege de breedte en de drukte van de straat kunnen wij die niet zomaar bij elkaar optellen. Zouden wij dat wel doen, dan wordt de Champs Elysées daarmee de drukste straat van Europa. Om dezelfde reden komen bijvoorbeeld ook de Londense Oxford Street en Regent Street niet voor in de top van de drukste straten.

Bij de New Bond Street en Via Montenapoleone is duidelijk te zien dat passantenaantallen belangrijk zijn voor de huurprijs, maar niet altijd alles bepalend. Op beide straten lopen minder dan een kwart van het aantal passanten dat in de top 3 straten loopt. Het exclusieve karakter van de winkels in deze straten stuwt de huurprijs duidelijk hoog op.

De straat waar de meeste winkelpassanten op een zaterdag zijn hoeft nog niet per definitie ook de drukste straat te zijn. Daarvoor zijn de winkelopeningstijden bepalend. In veel winkelgebieden is het merendeel van de winkels open van 10 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds. In Kopenhagen, Stockholm, Wenen en Zurich sluit het merendeel van de winkels om 5 uur. Berekenen we dan de passanten per uur, dan scoort de Kärntnerstrasse in Wenen (op foto), per uur nog net iets hoger dan de Zeil in Frankfurt.

[1] Main streets across the World 2015/2016

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.