Welke troeven heeft Aalst om retailers aan te trekken?

Aalst heeft het voor u.” Met deze slogan prikkelt de stad Aalst retailers om nieuwe filialen te openen. De tweede centrumstad van de provincie Oost-Vlaanderen heeft haar industriële gewaden afgelegd en investeert in een aantrekkelijk winkelgebied voor funshopping. Thomas Verdoodt vertelt welke troeven de stad in handen heeft. En hoe Locatus data de stad helpt met hun retailbeleid.

3 troeven, 1000 mogelijkheden

De komst van enkele internationale ketens zoals Zara, Fnac, Van Haren, Caroline Biss en de uitbreidingen van winkels als AS Adventure bewijzen dat Aalst als winkelstad de retail wereld blijft bekoren.

Drie troeven maken van het stervormige kernwinkelgebied een gedroomd openlucht winkelcentrum, aldus Thomas Verdoodt, projectcoördinator bAsta! in Aalst.

Troef 1:  compact en afwisselend
Internationale retailers wisselen af met unieke boetiekjes, die het aanbod flink ‘bij kruiden’. Aalst heeft een gezellig compact winkelgebied, maar nooit krijg je het gevoel in een kleine stad te wandelen.  De 59.500 m² WVO is verdeeld over ruime winkelboulevards en karaktervolle straatjes, die allemaal naar de Grote Markt toe leiden. Dit zorgt voor een duidelijk leesbaar winkelgebied waar de shopper makkelijk zijn weg vindt.

De stad investeert daarnaast in een grondige vernieuwing van haar winkelstraten. Zo kunnen shoppers zorgeloos kuieren voorbij de 750 winkelpanden.

Troef 2: parkings en station op loopafstand
Een grote troef is ook het totaal verkeersvrije winkelgebied, waarbij elke invalsweg leidt naar een ruime parking. Ook het station bevindt zich op minder dan 5 minuten van het hart van het winkelcentrum.

Troef 3: publieke functies zorgen voor winkelpubliek
De unieke aanwezigheid van publieke functies als het administratief centrum, de gloednieuwe hoofdbibliotheek, verschillende scholen en 2 regionale ziekenhuizen in of aan de rand van het kernwinkelgebied garanderen een voortdurende passage van bezoekers. Verder blijft de stad ook investeren in nieuwe cultuur, sport en wooninfrastructuur.

Locatus data levert uiteenlopende professionele inzichten

Sterktes en zwaktes winkelgebied
Om zelf een duidelijk zicht te krijgen op de sterktes en de zwaktes van haar kernwinkelgebied heeft de stad Aalst een professionele partner gevonden in Locatus. Via de passantentellingen monitort de stad regelmatig welke winkelstraten een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Zo werd er een stijging tot 22.000 passanten opgetekend in de Nieuwstraat, de belangrijkste winkelstraat. Via cijfers over het verzorgingsgebied van Aalst richt de stad zich dan weer extra op de gebieden waar groeipotentieel mogelijk is.

Informeren ondernemers
De detailhandellijst die Locatus jaarlijks aanlevert zorgt voor een belangrijke bron aan informatie. De toepassingen waarvoor dit bestand wordt aangewend zijn dan ook zeer ruim. Bij wegwerkzaamheden worden makkelijk al de ondernemingen ingelicht die langs de werken liggen. Ook bij veiligheidssituaties helpt het Locatus bestand om vlot alle bedrijven af te bakenen die in de gevarenzone liggen.

Gericht retailers aantrekken
De analyses van Locatus helpen de stad om gerichte en efficiënte acties te ondernemen om het potentieel van Aalst als winkelstad volop te laten groeien. De uitgebreide informatie rond branchering die Locatus per onderneming verzamelt zorgt er voor dat de stad Aalst gericht kan zoeken naar nieuwe retailers om haar winkelaanbod zo breed mogelijk te houden. Met de aangeleverde informatie rond leegstand benchmarken we de situatie in Aalst tegenover de andere centrumsteden in Vlaanderen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden in Aalst? Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden in de brochure van Aaltst.

Bekijk de brochure 'Aalst heeft het voor u'

Astrid is Marketing Communicatie Manager bij Locatus en ziet zo heel wat interessante informatie voorbij komen. Dit zorgt ervoor dat zij met enige beroepsdeformatie door de winkelstraten loopt. En daar over schrijft...

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.