Winkelleegstand België voor het eerst boven de 10%

De leegstand van handelspanden is in België in 2017 voor het 10e jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2018 stonden 21.027 winkelpanden leeg, 858 meer dan een jaar eerder. De onverminderde stijging geldt zowel voor de aantallen verkooppunten als voor de vierkante meters.

De hoogste leegstand zien we in Wallonië (11,6%), gevolgd door het Brussels Gewest (11.0%), Vlaanderen doet het duidelijk beter dan de rest (9,3%).

Alleen de beide Brabanden hebben een (zeer licht) teruglopende leegstand, in alle andere provincies is er sprake van een stijging. Opnieuw het sterkst in Brussel.

De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden. Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6% a 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.

Een groot deel van de leegstand op 1-1-2017 is leeg gebleven. Mode & Luxe levert relatief het grootste aandeel in de toename van de leegstand. Dat is niet heel raar. We zien in heel veel landen dat de mode het heel moeilijk heeft.

Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000 (de transformatie komt dus echt op gang). Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er ook 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan.

Monitor Winkelleegstand

Leegstand van winkels. Ondertussen heeft iedereen het er over. Om aan alle 'geruchten' over leegstand een einde te maken publiceert Locatus jaarlijks een Monitor Winkelleegstand: voor zowel België als Nederland.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.