Winkelleegstand in Luxemburg neemt af na jarenlange stijging

Persbericht winkelleegstand Luxemburg

We zagen de leegstand in Luxemburg jarenlang gestaag toenemen. Van 6% in 2015 naar 10,1% begin 2022. Anderhalf jaar na dit hoogtepunt is de landelijke leegstand terug naar 8,7%. De leegstand heeft een dalende lijn ingezet, ondanks de naweeën van Covid 19 en de stijgende inflatie, net als in België en Nederland. De belangrijkste oorzaak van de leegstandsdaling is dat het aantal retailpanden afneemt door functiewijziging.

Retailaanbod

Locatus heeft sinds 2015 een landsdekkend bestand met alle retailpanden in het Groothertogdom Luxemburg. De veldwerkers van Locatus bezoeken jaarlijks alle winkel-, horeca en dienstenpanden om de situatie van de retail in Luxemburg in beeld te brengen.

Luxemburg heeft in totaal bijna 9.000 retailpanden met een gezamenlijke winkeloppervlakte van ruim 1,5 miljoen m². Elke Luxemburger heeft daarmee 2,3 m² retail tot zijn beschikking. Dat is iets minder dan een Nederlander (2,4 m²) en een Belg (2,5 m²).

Leegstandsdaling

Van de bijna 9.000 panden staan er 780 leeg, oftewel 8,7%. In winkelmeters bedraagt de leegstand 6,7%.

De leegstand was in 2015 met 6% laag. Vanaf 2015 is de leegstand aanzienlijk gaan stijgen om uiteindelijk uit te komen op 10,1% begin 2022. Vanaf dat moment is de leegstand weer gaan dalen om nu, begin juni 2023, uit te komen op 8,7%.

Minder retailpanden

De leegstandsdaling wordt – net als in Nederland– vooral veroorzaakt doordat retailpanden een andere functie krijgen. Vaak worden winkelpanden omgebouwd naar woningen of kantoren. We zien dan ook niet alleen de leegstand afnemen, maar ook het aantal retailpanden in Luxemburg. Een trend die we terugzien in de gehele Benelux.

Centrale winkelgebieden en Shopping Centra

Naast Luxemburg-stad heeft Esch-sur-Alzette ook een groot centrum. Alle verdere plaatsen in Luxemburg zijn kleine plaatsen, waarvan alleen de toeristische plaatsen een serieus winkelaanbod hebben.

Naast het aanbod in stadscentra heeft Luxemburg een aantal grote Shopping centra, zoals Cloche d’Or in Luxemburg-stad, City Concorde in Bertrange en Massen in Wemperhardt. Uiteindelijk zijn er in deze categorieën samen in Luxemburg maar 15 centra met meer dan 50 winkels.

Van deze 15 grootste centra hebben er vijf een hoge leegstand van meer dan 10%. Het centrum van Echternach heeft als enige een leegstand die boven de 15% uitkomt.

Verschillen tussen gemeenten

Als we naar de leegstand in de gehele gemeente kijken – bij gemeentes met meer dan 5.000 inwoners – zien we geen grote uitschieters. Schifflange een stad in het zuiden heeft met 12,5% de hoogste leegstand, gevolgd door het toeristische Diekirch met 12,3%. De gemeente Kehlen (ten westen van Luxemburgstad) kent daarentegen geen leegstand.

Kooptoerisme van invloed op de leegstand

Een belangrijk element in de Luxemburgse retail zijn de buitenlandse kooptoeristen. Door de lage accijnzen op onder andere drank, benzine en sigaretten komen veel Duitsers, Belgen en Fransen de grens over om aankopen te doen in Luxemburg. Andersom heeft Luxemburg een relatief hoog prijspeil, dus voor andere producten trekken Luxemburgers juist zelf de grens over.

De ontwikkeling van de prijzen en de regels rond accijns en BTW beïnvloeden deze wederzijdse kooptoeristen. Stijgen de prijzen door inflatie of BTW verhogingen in het ene land sterker dan in het buurland, dan heeft dat invloed op het kooptoerisme en dus op de retail in de grensregio.

Hier lijkt wel een patroon te zien als we naar de leegstand per kanton kijken. De plaatsen langs de Duitse grens hebben relatief de hoogste leegstand. De grensregio met België de laagste. Hier kunnen we dus mogelijk uit afleiden dat Luxemburg de laatste jaren minder interessant is geworden voor Duitse kooptoeristen en juist interessanter voor Belgische.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.