Wordt internetverkoop een winkelvastgoedkiller?

Er zijn nog iets meer dan 105.000 winkels in Nederland. Het merendeel zal er over 10 jaar nog wel zijn. Toch zullen er in die periode duizenden winkels verdwijnen. Dit komt naast de vergrijzing ook door internetverkopen.

Vorige week liep ik ons bestand te controleren in de wijk de Pijp in Amsterdam. In de Rustenburgerstraat zat vorig jaar nog een wijnhandel. Op de winkeldeur was een A4-tje bevestigd met de mededeling:
‘beste bezoeker van wijnboutique.nl, we verruilen onze winkel voor internet, en werken nu hard aan een geheel nieuwe versie van deze website.’

Weer een winkel minder in Nederland.

Nu wil het toeval dat mijn vriendin haar favoriete witte wijnen ook al via het internet bestelt. Zoals ze zelf zegt: ‘dat scheelt veel gesjouw en ik weet wat ik krijg’. Ze betaalt pas bij aflevering zodat ze wat de financiële afwikkeling betreft geen enkel risico loopt.

Ik besef dat ik als beroepswinkelaar bij Locatus niet representatief ben. Ik heb natuurlijk een bloedhekel aan winkelen in mijn vrije tijd. Dat scheelt me sowieso veel geld en voor bijvoorbeeld boeken ga ik naar Bol.com. Hier heb je zelfs de mogelijkheid om na aflevering pas te betalen dus niet eens boter bij de vis. Mijn schoonzus, een verwoed lezer, heeft een e-reader en koopt (bijna) nooit meer boeken. Daar gaat de boekhandel oude stijl, denk ik dan.
Hoewel geen detailhandel, ben ik zeker de laatste tien jaar niet meer in een reisbureau geweest.
Een bank bezoeken? Waarom?

Enfin, u begrijpt al waar ik naar toe wil, de oude techniek van het internet begint nu pas goed aan ‘winkelvastgoedbashing’ te doen. De horeca zal nog wel wat groeien onder invloed van de ‘well of older folks’ (de woofs) maar of dat voldoende zal zijn om alle vrijkomende winkelruimtes te vullen? Wie het weet, mag het zeggen.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.