De zelfstandig retailer anno 2016:
meer starters dan stoppers

Al jaren leeft het beeld dat alle winkelstraten er hetzelfde uitzien. Dat is natuurlijk niet zo, want Nederland heeft zo’n 1.600 verschillende formules, verdeeld over 233 branches. Variatie genoeg. Maar mensen onthouden de beelden die men regelmatig ziet: de bekende formules. En dus is alles hetzelfde.  Dat kan toch echt niet gezegd worden van de zelfstandige ondernemers. Hoe groot is het aandeel van die groep zelfstandigen? En verliezen zij terrein of veroveren ze juist aandeel?

Zelfstandigen in Nederland

Van 2003 tot 2011 nam het aantal zelfstandige ondernemers af van 78% naar krap 74%. Daarna zagen we een stabilisatie, en de laatste jaren zelfs weer een lichte stijging (in aantal verkooppunten).

Grafiek 1: Aandeel verkooppunten zelfstandige retailers (in%)

zelfstandigengrafiek

Zelfstandigen in de centrale winkelgebieden

Op 1 januari 2015 waren er 63.941 zelfstandigen aanwezig in de centrale winkelgebieden. Nu zijn dat er 64.169. Een lichte stijging. Niet bepaald spectaculair, maar wel een trendbreuk.

Steeds meer jonge ondernemers zien toekomst in de retail. Dit zien we terug in het aantal starters dat zelfstandige ondernemer is. Sinds 1 januari 2015 zijn 14.500 zelfstandig ondernemers in de horeca, detailhandel of dienstverlening begonnen. Helaas zijn er ook veel stoppers, maar het saldo is positief. Vandaar een stijging in het aantal zelfstandigen. Deze wisselingen in ondernemers kan ook als een pluspunt gezien worden. De consument is immers altijd weer op zoek naar vernieuwing, en die is er nu.

In welke provincie durven ondernemers te starten?

Dat Zuid Holland en Noord Holland koplopers zijn, zal niemand verbazen. Maar dat er in Limburg meer starters waren dan in de provincie Utrecht had ik niet verwacht.

Grafiek 2: Aantal starters in centrale winkelgebieden – per provincie (jan 2015 – nov 2016)

zelfstandigen-starters-provincie

Wanneer we vervolgens verder inzoomen, dan zien we dat de betere winkelsteden bovenaan staan met het aantal starters.

In welke branches zien we de meeste starters?

Dat horeca de nieuwe retail is, blijkt duidelijk uit onderstaande grafiek.  Bijna 50% van de nieuwkomers kiest voor een bestaan in deze categorie. Daarnaast  valt de keuze op dienstverlening (kapper, schoonheidsspecialist) of winkels in de sfeer van cadeau-artikelen en ‘ in- en om het huis ‘.

Grafiek 3; Populairste branches voor starters in centrale winkelgebieden (jan 2015 – nov 2016)

grafiek-zelfstandigen-die

Ik heb altijd gezegd “de leegstand gaan we niet meer vullen”. Maar we zien landelijk ook geen toename van de leegstand. Op dit moment houden starters en stoppers elkaar in evenwicht, met als resultaat een minieme afname van de leegstand. Er zijn  nog steeds veel mensen die dit leuke beroep uit willen voeren. Gelukkig maar.

 

Peter Nieland

Peter Nieland is directeur van Locatus Nederland. Hij werkt al zijn hele leven in de vastgoeddata. Ruim dertig jaar geleden startte hij zijn carrière bij het Kadaster. In 2007 kwam hij in dienst bij Locatus. Peter is een man van de geografische informatiesystemen (GIS) en kaarten. Hij spart regelmatig met retailers en vastgoedpartijen. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er speelt in de retailmarkt.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.