Zonnebankbranche Nederland versus België

Het is bijna de kortste dag van het jaar dus weinig zon en vitamine D. Om in de winter toch aan de nodige zonuren te komen kun je terecht bij een zonnebankstudio. Onlangs bekeek ik deze branche al voor de wekelijkse twitter branchegrafiek. In dit blog bekijk ik de zonnebankbranche nader en vergelijk ik Nederland en België.

België heeft aanzienlijk meer verkooppunten dan Nederland: per inwoner bijna 2 keer zoveel

Op dit moment zijn er in Nederland ca. 535 zonnebankstudio’s en in België ca. 660. De branche zit in België in een neerwaartse tendens. Op 1 januari waren dit er in België nog ruim 700.

zonnebank-verkooppunten

Het verschil tussen Nederland en België is nog groter wanneer we het aanbod afzetten tegen het aantal inwoners. In Nederland is het aantal zonnebankstudio’s per 10.000 inwoners 0,32 en in België maar liefst 0,62.

In België ligt 1/3 van de vestigingen buiten winkelgebieden

In beide landen is ruim 40% van de zonnebankstudio’s in centrale winkelgebieden te vinden. Opvallend is echter het aandeel buiten winkelgebieden (de verspreide bewinkeling). In België is het aandeel maar liefst 34% en in Nederland slechts 22%.

zonnebank-winkelgebied

 

In Nederland vaker aangesloten bij een keten

Ongeveer 24% van de zonnebankstudio’s in Nederland behoort tot een formule. In 2010 was dit aandeel nog 13%. In België is de filialiseringsgraad gestegen van 9% naar 13%.

zonnebank-filialisering

Drie formules komen in beide landen voor: ERGOLINE-SUN, Ergosun en Sunpoint. De bekendste zonnebankstudio in Nederland is Sundays met ongeveer 64 vestigingen. In België is de grootste keten Exotic Sun. Hier zijn ca. 32 zonnebankstudio’s bij aangesloten.

 

 

 

 

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.