Analyse voor retailers

Optimaliseer uw winkelnetwerk met hulp van actuele retaildata, analysetools en hulp van onze experts.

De locatie staat centraal in veel van uw beslissingen. Waar zal ik een nieuwe vestiging openen? Is het beter om naar een andere locatie te verhuizen? Liggen mijn winkels niet te dicht bij elkaar, of is er juist nog ruimte voor meer. Wat is het omzetpotentieel van deze locatie? Loopt er genoeg winkelpubliek langs deze locatie?

Juiste locatiekeuzes zijn essentieel,
een verkeerde beslissing is immers heel kostbaar.

Wij kunnen u op verschillende manieren helpen aan essentiële informatie voor uw locatiebeslissingen:

De ene keer heeft u een concrete vraag over een bepaalde locatie en wilt u snel antwoord. De andere keer wilt u meer de tijd nemen en uw gehele winkelnetwerk onder de loep nemen. We geven een aantal voorbeelden hoe wij u verder kunnen helpen.


Wat is ons optimale winkelnetwerk?
Wij kijken samen hoe we deze vraag het best kunnen beantwoorden.

Deze vraag krijgen we van verschillende retailers: de één heeft een andere formule overgenomen en wil weten wat het optimum is voor deze nieuwe combinatie. De ander besluit twee formules samen te voegen onder één naam, en wil weten waar dan teveel overlap zit, of waar juist nog ruimte is voor de formule. Weer een ander wil zijn/haar huidige winkelnetwerk eens goed onder de loep nemen.

Wij helpen retailers hun winkelnetwerk te optimaliseren. Welke winkels kunnen blijven, beter verplaatsen, sluiten of juist extra worden geopend?

Om dit te bepalen kunnen wij gebruik maken van uitgebreide datasets (Locatus Online, Passanten, Woningbouwplannen, Verzorgingsgebieden) en analysetools zoals de omzetvoorspeltool IRIS. We kunnen ook een deelvraag op maat beantwoorden.


Waar liggen geografisch de beste kansen voor een nieuwe winkel?
Met een witte vlekkenplan laten we zien waar nog marktpotentie is.

Of uw doelstelling nu 5 of 275 locaties is, de vraag blijft hetzelfde: waar liggen geografisch gezien de beste kansen? Het witte vlekkenplan biedt uitkomst: het geeft u inzicht in waar binnen uw werkgebied u zich nog succesvol kunt vestigen. Zodat u hier gericht kunt gaan zoeken, of aangeboden locaties snel kunt screenen op geschiktheid. Onze actuele database beschikt over informatie over onder andere concurrentiedruk en trekkracht van de verzorgingsgebieden. Heeft u al meerdere locaties actief? Dan kunnen wij analyseren welke kenmerken verklarend zijn voor de omzet. Met die kennis maken we vervolgens een witte vlekkenplan op maat.


Is deze locatie geschikt voor een nieuwe vestiging?
Een vestigingsplaatsonderzoek geeft antwoord.

Voordat u een winkel gaat openen, wilt u weten of de locatie geschikt is. Is er bijvoorbeeld sprake van kannibalisatie, welke concurrenten zijn aanwezig met hoeveel m² WVO, zijn er publiekstrekkers in de buurt etc.? Met onze actuele retaildatabase kunnen wij voor u een onafhankelijk vestigingsplaatsonderzoek uitvoeren. U ontvangt een rapportage over deze specifieke locatie en krijgt zo een goede indruk hoe de locatie van de nieuwe winkel ‘scoort’.


Komen er voldoende passanten langs deze locatie?
Wij hebben voorbijgangers geteld of doen dit op maat.

Heeft u een nieuw winkelpand op het oog? En wilt u weten of hier genoeg voorbijgangers langskomen? Van de ruim 200 belangrijkste winkelgebieden in Nederland en Belgie hebben wij deze informatie, inclusief historie, direct beschikbaar. Indien het pand buiten onze reguliere telgebieden valt, kunnen we ook op maat tellen. Zodat u deze informatie kunt vergelijken met bestaande locaties of andere nieuwe opties.

Winkelpassantenrapportages


Welk klantbereik heb ik met deze winkel?
Bepaal het verzorgingsgebied van deze locatie.

Vaak heeft u via klantkaartgegevens of garantiebewijzen informatie over uw klantenkring. Maar heeft u ook op uw netvlies wat het verzorgingsgebied is? Maakt u bij folderverspreiding gebruik van de juiste postcodes? Heeft een nieuwe locatie overlap met het verzorgingsgebied van een bestaand filiaal?  Wij kunnen deze informatie (letterlijk) voor u in kaart brengen. Bovendien kunnen we ook inzicht geven in de bewoners van het verzorgingsgebied via de de DISC leefstijlprofielen. Zo krijgt u ook inzicht of hier de klanten wonen die passen bij uw winkel.


Wat is het omzetpotentieel van deze winkel(locatie)?
Maak gebruik van het simulatiemodel IRIS.

Wanneer u een locatie in gedachten heeft, wilt u een inschatting maken hoe goed uw nieuwe winkel zal draaien. Wij kunnen dit als eenmalige opdracht in rapportvorm voor u uitwerken.

Wilt u uw hele netwerk doorlichten en kansen bepalen? Onze softwaretool, IRIS (Interactive Retail Intelligence Scout), geeft een omzetvoorspelling door verschillende simulaties uit te voeren. Dit model is het summum voor het optimaliseren van uw winkelnetwerk.

  • Het laat zien wat de meest kansrijke locaties voor nieuwe winkels zijn.
  • Het laat zien wat het effect is van een extra winkellocatie op bestaande winkels.
  • Het rekent het effect op andere filialen zodat u het kannibalisatie effect weet.
  • Het rekent door wat het effect is van een verbouwing, sluiting of nieuwe winkel op uw concurrentiepositie.
  • Het geeft inzicht in de concurrentiedruk.
  • Het geeft inzicht in het effect van een overname.
  • U ziet of u wel het volledige potentieel van uw huidige winkel(s) benut.

Meer over netwerkanalyse met IRIS


Wat is het effect van een herontwikkeling op de loopstromen?
Wij maken een passantenvoorspelling voor dit winkelgebied.

Wij kunnen voor u een voorspelling maken van de toekomstige loopstromen. Wat zal het effect zijn als er een nieuw winkelgebied bij komt? Of als winkels worden samengevoegd of verplaatst? Hoewel dit voorspellen geen exacte wetenschap is, liggen in voorgaande gevallen de resultaten heel dicht bij de uiteindelijke realiteit. Een onafhankelijk rapport geeft alle partijen meer duidelijkheid en zekerheid, over wat de gevolgen kunnen zijn voor de toekomst.


Welke informatie heb ik nodig voor een goed totaaloverzicht?
Samen bepalen we de data voor úw specifieke Retail Pakket.

We gaan samen op zoek welke databestanden u de informatie geven die u nodig heeft. Deze voegen we samen tot een compact en overzichtelijk Retail Pakket, waarmee u alle informatie heeft die u nodig heeft voor uw locatiebeslissingen.

Meer over Retail Pakket


Wat vinden de bezoekers van mijn winkel(aanbod)?
Zet de bezoekersmonitor in om hun feedback te vragen.

Wilt u niet alleen weten wat uw klanten van uw winkel en uw aanbod vinden, maar alle bezoekers van uw winkel? Maak dan gebruik van onze bezoekersmonitor. Met deze enquêtezuil met tablet kunnen winkelbezoekers direct hun feedback geven.

Stel uw vraag aan Mardi Kok

Mardi Kok denkt met u mee over welke applicaties voor u het meeste rendement opleveren bij relocatie- en expansievraagstukken. Hij komt graag langs of vertelt via Teams meer over de verschillende opties.