5 wetenswaardigheden over bouwmarkten in België

Wekelijks twitteren wij in Nederland de ontwikkelingen van het aantal verkooppunten en de filialiseringsgraad van een branche. Zo ook over de branche bouwmarkten. Het viel me toen op dat in Nederland het aantal bouwmarkten stabiel bleef. Ik was benieuwd of België een vergelijkbare ontwikkeling heeft. In dit blog de Belgische bouwmarkten in beeld.

 1. Het aantal bouwmarkten neemt na een paar stabiele jaren weer toe.
  In de periode 2010-2016 is het aantal bouwmarkten in België gestegen van 573 naar 622 (9%).
 1. Schaalvergroting bouwmarkten gestopt.
  De gemiddelde omvang van de bouwmarkten is in dezelfde periode weliswaar toegenomen van 2.052 m2 WVO in 2010 naar 2.092 m2 WVO in 2016 (2%), echter de laatste jaren zien we ieder jaar de gemiddelde omvang licht afnemen. Doordat het aantal bouwmarkten toeneemt, neemt dus ook het totaal aantal bouwmarktmeters nog toe.

BE-bouwmarkt-vkp-vwo

 1. Filialisering neemt nog steeds toe
  Ongeveer 80% van de bouwmarkten of de bouwmarktmeters is een formule. In 2010 was dit aandeel voor zowel de verkooppunten als de winkelverkoopvloeroppervlakte ca. 72%. De voornaamste bouwmarktformules in België zijn Hubo en Brico.

BE-bouwmarkt-formules

 1. Regionale verschillen in de bouwmarktbranche
  Landelijk zien we dat zowel het aantal bouwmarkten als de bouwmarktmeters zijn gestegen. Regionaal valt o.a. de daling in de provincie Brussel Hoofdstedelijk Gewest op en de sterke stijging in o.a. Limburg, Luxembourg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

BE-bouwmarkt-provincie

 1. De meeste bouwmarkten zijn in een winkelgebied gevestigd, aantal bouwmarkten in verspreide bewinkeling neemt weer toe.
  Circa 60% van de bouwmarkten is in een winkelgebied gevestigd. Het aantal bouwmarkten in de verspreide bewinkeling neemt de laatste jaren wel weer toe. De Baanconcentratie is na de verspreide bewinkeling de voornaamste bouwmarktlocatie met een aandeel van 18%, gevolgd door de Grootschalige concentratie.

BE-bouwmarkt-winkelgebied

Nicole Dirksen

Nicole Dirksen-Janken werkt bij Locatus als projectleider / data-analist. Zij maakt met name analyses op basis van een specifieke onderzoeksvraag van de klant. Voortdurend met haar neus in de data, blogt zij over trends in de verschillende branches.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.