Amsterdam rules

De afgelopen maanden heeft het centrum van Amsterdam een flinke impuls gekregen. Naar ons idee was Amsterdam op winkelgebied een beetje het lelijke eendje van de Europese hoofdsteden. Veel internationale winkelketens kozen de laatste jaren pas voor Amsterdam als hun keten in Europa redelijk tot wasdom was gekomen. Maar de laatste maanden is de populariteit van Amsterdam absoluut toegenomen.

Mini
Het begon in december vorig jaar met de opening van de Mini brand store aan het Leidseplein. De eerste brand store van een automerk in Nederland en ook de eerste brand store van Mini die echt in het centrum van een stad zit.

Starbucks
Verder opende in maart dit jaar Starbucks aan het Rembrandtplein haar eerste conceptstore in Europa. Opvallend, omdat Starbucks, buiten Schiphol, Nederland heel lang links heeft laten liggen. Nu kiest Starbucks dan uitgerekend Amsterdam als locatie voor haar conceptstore.

Apple
En dan was er natuurlijk vrijwel gelijktijdig met Starbucks de opening van de Amsterdamse Apple Store. De winkel waar veel Apple fanaten lang met smart op hebben moeten wachten.

Abercombie&Fitch
Tot slot worden nu ook de geruchten steeds sterker dat Abercombie&Fitch naar Amsterdam gaat komen. Als locatie wordt dan het gebouw van Metz&Co aan de Leidsestraat genoemd.

Wat opvalt bij dit nieuws is dat het allemaal niet gebeurt in de Kalverstraat en de Nieuwedijk, maar juist aan de rand van het centrum.

Een sluitende verklaring voor deze ontwikkeling heb ik niet, ik kan wel twee mogelijke verklaringen bedenken:

  • Met ‘The Bank’ en de renovatie van het Hirsch-gebouw zijn er twee mooie panden beschikbaar gekomen met voldoende winkelmeters. Misschien was gebrek aan schaalgrootte in de jaren ervoor het probleem.
  • Zuid Europa wordt harder door de crisis getroffen dan Noord Europa. Grote internationale retailers verleggen wellicht daarom hun focus richting het noorden, waarvan Amsterdam profiteert.

Maar wellicht zijn er andere betere verklaringen. Heeft u een idee? Reageer op dit artikel en geef uw mening.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.