De toekomst van Selexyz en De Slegte

Vorige week was het groot in het nieuws : “Selexyz en De Slegte samen in handen Procures”. Investeringsbedrijf Procures,  dat achter tweedehandsboekhandelaar De Slegte zit, heeft boekhandelketen Selexyz overgenomen. Hoe zien zij de toekomst?

We zagen de afgelopen jaren al een afname van het aantal boekhandels met ruim 5% in 5 jaar. Maar naar mijn mening kon het niet uitblijven dat er nog iets in de boekenmarkt ging gebeuren. Als er één branche is die moet inspelen op veranderingen, dan is het wel de boekenhandel. Internetverkopen door o.a. bol.com, maar ook de komst van de E-reader. Diverse boekhandels hebben inmiddels zelf een webwinkel geopend, maar ondertussen zijn ze al heel wat klanten kwijtgeraakt. Dit geldt ook voor Selexyz en De Slegte. Kunnen ze samen sterker uit de strijd komen?

Zelf behoor  ik tot hun doelgroep. Ik ben een echte liefhebber van de boekenwinkel. Onderdeel van een bezoekje aan het centrum van Rotterdam of Maastricht was altijd Donner of Dominicanen. Dus een echte boekenbelevenis met mooie en goed betaalbare boeken lijkt me wel wat. En er zijn toch nog genoeg mensen waar de E-reader (net als bij mij) voorlopig nog aan voorbij gaat. Maar ja, ondertussen heb ik ook een kleintje, dus mijn tijd is wat schaarser. Ook ik ben steeds vaker te vinden op bol.com. Wat mag ik als echte boekenliefhebber na de ‘samensmelting’ verwachten?

Idee van Procures is het samenvoegen van de Slegte en Selexyz op één locatie in een stad om zo de huurkosten te beperken. Geen slecht idee. Op dit moment hebben zij gezamenlijk 34 verkooppunten in Nederland. Voornamelijk gevestigd in de Binnensteden. In dertien winkelgebieden zijn zowel Selexyz als de Slegte gevestigd, dus daar valt een aardige slag te slaan. Maar gaat Procures voor de bestaande vestigingen of voor een gezamenlijke nieuwe locatie? En is de keuze puur gebaseerd op huurprijs? De winkelverkoopvloeroppervlakte, genoeg ruimte voor het nieuwe concept, maar ook passantenaantallen en segmentatie spelen toch zeker een rol? Ik ben erg benieuwd waar we de nieuwe winkels gaan vinden. En hoe ze er uit gaan zien. Zowel offline als online. Maar mochten ze wat meer informatie willen over passanten etc, dan mogen ze me gerust bellen!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.