Wat je opvalt tijdens een dag passanten tellen

Vorige week was het weer zover. Een dag tellen voor Locatus. Deze keer mocht ik in Amstelveen aan de slag. Het is altijd weer leuk om te zien wie er rondloopt. En waar de mensen juist wel en juist niet lopen. Wat viel me deze keer weer op?

Leeftijdsopbouw in de loop van de zaterdag
Na een aantal jaren passanten tellen voor Locatus herken ik het patroon op een zaterdag wel. Het begint in de ochtend met de ouderen, met of zonder rollator gevolgd door de jonge ouders met kinderwagens. Vervolgens komen de ouders met wat oudere kinderen en als laatste zien we in de loop van de middag de tieners boven water komen. Voor die tijd nooit over nagedacht. Ik vraag me af of winkeliers ook inspelen op dit patroon met eventuele acties of muziek in de winkel?

Net om de hoek
Het klinkt zo goed. Net om de hoek van de hoofdwinkelstraat ligt een betaalbaar winkelpand. Maar ook deze keer kon ik weer aanschouwen dat het niet werkt. Een van mijn telpunten lag tegenover de Wereldwinkel. En terwijl ik daar stond vroeg ik me af hoe die winkel toch overleeft, want de voorbijgangers waren meer dan schaars (minder dan 7% van het drukste punt). Vandaag lees ik de krantenkop “Wereldwinkels sluiten door recessie”. Recessie heeft er vast ook mee te maken. Net als het assortiment, want dat verschilt ook flink per winkel. Maar volgens mij is de belangrijkste oorzaak dat de Wereldwinkels vaak ‘verstopt’ liggen. Om kosten zoveel mogelijk te beperken wordt voor een goedkope locatie gekozen. Vaak op C-locatie of nog meer buiten het winkelcentrum. Een cadeauwinkel moet het juist hebben van de mensen die komen neuzen. Het zou mij dan ook niets verbazen als het verlies met name komt uit de winkels die het meest uit de loop liggen…

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.