Gent versus Utrecht, van Ikea tot lichtfestijn

Gisteren liep ik door Utrecht. En volgend weekend ga ik weer naar Gent voor de verjaardag van mijn neefje. Deze steden doen me toch erg aan elkaar denken met hun grachten, studenten en mooie oude panden. Ik vond het wel leuk om ze eens te vergelijken. Wat valt me op als ik er rondloop? En wat valt op als ik eens in onze database duik…

Niet naar Gent of Utrecht voor de Ikea of Weba.
Ik begin even met vergelijken vanuit persoonlijk perspectief. Ik ga op zoek naar typisch Utrecht en typisch Gent. De sfeer van beide steden spreekt me absoluut aan. Mooie oude panden, gezellige terrasjes aan het water, leuke aparte winkeltjes om rond te neuzen. Genieten van een mooi uitzicht (Dom in Utrecht, Belfort in Gent). Vervolgens kan een museumbezoek niet ontbreken. Zelf ben ik liefhebber van de moderne kunst. En daar wint Gent het toch van Utrecht met het S.M.A.K., Design museum en Museum voor Schone Kunsten.  Verder moet er natuurlijk ook gegeten en gedronken worden. De keuze voor een leuk restaurant of een leuk café lijkt zeker ruimer in de Gentse binnenstad.

Wat zeggen de cijfers
De steden zijn niet alleen qua sfeer vergelijkbaar. Beide steden zijn provinciehoofdstad, bisdom en universiteitsstad (inclusief Academisch Ziekenhuis).Ook qua aantal inwoners en studenten (resp. 247.486 en 28.300 in Gent, en 270.175 en 30.300 in Utrecht) lijken ze op elkaar. Maar op gebied van retail zijn er ook heel wat verschillen. Even wat cijfers uit onze database:

Vergelijkingstabel Gent Utrecht
Aantal verkooppunten 3.943 3.637
Aantal winkels 1.889 1.839
Aantal horeca panden 1.139 756
Aantal verkooppunten / 1000 inw. 16 13
Aantal winkels / 1000 inw. 8 7
Aantal horeca / 1000 inw. 4,6 2,8
Filialiseringsgraad (winkels) 20% 37%
Filialiseringsgraad (wvo) 40% 66%
Gemiddelde wvo per winkel 149m² 255m²
Grootste winkel (wvo) Weba (16.000 m²) Ikea (17.600 m²)

 

Gevoelsmatig had ik de filialisering toch anders ingeschat. Waarschijnlijk weet ik in Utrecht de ‘aparte’ winkeltjes wat beter te vinden, want de filialiseringsgraad is in Utrecht toch vele malen hoger. Maar dat de horeca in Gent zeer ruim vertegenwoordigd is, wordt meer dan bevestigd door de cijfers!

Met dank aan festival en lichtfestijn
Oorzaak van de royale horecabezetting in Gent is te vinden in hét festival van Gent: de Gentse feesten. Dit festival trekt jaarlijks tussen de 1,2 en 1,5 miljoen bezoekers. En sinds 2011 is er in januari het Lichtfestival, dat in het tweede jaar al weer een half miljoen bezoekers trok. Genoeg klandizie dus voor de horeca. Naar ik me heb laten vertellen zijn er heel wat café’s die alleen in juli (en misschien nu ook in januari) uit de rode cijfers komen. Maar dan wel royaal uit de rode cijfers.
Utrecht is wat minder van de grootschalige evenementen, maar met regelmaat zijn er leuke festivals zoals het Nederlands Filmfestival, Festival aan de Werf, de Parade etc. En ook Utrecht heeft zijn eigen lichtfestijn: Trajectum Lumen. Niet in de vorm van een festival, maar elke zaterdagavond is er een rondwandeling mogelijk langs 12 schitterend verlichte gebouwen.

Similar but different
Vergelijkbare steden, maar toch duidelijk verschillend. Beide steden zullen mij nog vaker terugzien. Volgende week toch de Locatus App op mijn telefoon maar eens goed bekijken. Dan kan ik zien waar ik moet zijn voor de bijzondere winkeltjes in Gent…

En wilt u ook eenvoudig kerncijfers van twee winkelgebieden vergelijken?
Lees meer over Benchmark Verkenner

 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.