België | Bezoekersaantallen nog lang niet op het niveau van voor corona

Het lijkt weer drukker in de winkelstraten. Zeker in de grote steden. Maar zijn we weer terug bij de drukte van vóór corona? Alhoewel dit soms zo lijkt zeggen de metingen wat anders. Zijn we gewoon niet meer gewend aan de drukte van voor corona?

Passantendaling vóór corona

Al bijna 20 jaar voert Locatus passantentellingen uit in 125 winkelgebieden in Nederland en 30 in België. Vanaf de start van onze tellingen in België in 2007 tot 2019 zagen wij het aantal bezoekers van winkelgebieden tot 2012 met 11% stijgen. Vanaf 2012 begonnen de bezoekersaantallen iets te dalen, tot dat deze in 2019 nog 5% boven de aantallen in 2007 lagen.

Passanten tijdens corona

Met de uitbraak van Corona zakten deze passantenaantallen dramatisch terug. In periodes met een lockdown lagen de passanten in de belangrijkste winkelstraten van België nog slechts op 10% van de aantallen van voor corona. In zowel 2020 als 2021 heeft Locatus ook tellingen uitgevoerd, maar dan alleen op momenten dat winkels gewoon open mochten. De enige beperkingen tijdens de tellingen waren het dragen van mondkapjes, het afstand houden en een maximum aantal bezoekers per winkel.

In de periodes waarin Locatus telde, lagen de bezoekersaantallen gemiddeld op ongeveer 58% van de aantallen van 2019. Daarbij waren grote verschillen zichtbaar. In kleine centra liepen de bezoekersaantallen slechts met zo’n 20% terug. Bezoekers in deze centra waren vooral de eigen bewoners die kwamen voor de dagelijkse boodschappen. In grote centra waren de verschillen juist veel groter. Zo registreerden wij in Antwerpen in 2021 nog slechts 46% van de bezoekers ten opzichte van 2019.

Einde corona

Na twee jaar corona kunnen we – sinds eind 2021 – eindelijk weer zonder al teveel beperkingen winkelen en uitgaan. We merken dat echter nog maar zeer beperkt in onze winkelstraten. Logischerwijs was te verwachten dat wij na 2 jaar corona ons gewone gedrag weer zouden oppakken en wij weer als vanouds zouden gaan shoppen. Wij zien dat echter maar zeer beperkt terug in de tellingen van 2022.

Er is zeker sprake van enig herstel, maar nog steeds liggen de bezoekersaantallen op slechts 60% van de aantallen voor corona. Dat is dus een toename van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar met 4%.

Grootste herstel bij grote steden

Was tijdens corona de grootste daling te zien in de grootste centra, dan zijn dit ook de centra met de sterkste groei na corona. Zo steeg het bezoekersaantal in Antwerpen met 51% .

Zwaar weer voor de kleinhandel

Met de torenhoge energieprijzen de sterke inflatie en de economische onzekerheid zijn deze achterblijvende bezoekersaantallen nog meer slecht nieuws voor de Belgische binnensteden. Niet alleen is  te vrezen dat de consumentenuitgaven dalen en de kosten stijgen. Ook het aantal passanten (en dus potentiële kopers) blijft achter. Vooralsnog lijkt dit nog niet terug te zien in oplopende leegstandscijfers, maar daar zullen wij begin volgend jaar dieper op ingaan.


Meer detailinformatie via Passantenrapporten

De ontwikkeling van het druktebeeld verschilt nogal per type winkelgebied. Wilt u meer detailinformatie? Bekijk dan welke winkelgebieden recent geteld zijn. U kunt een Winkelpassantenrapport bestellen voor slechts € 350,- excl. btw.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.