Concurrentiedruk veroorzaakt Carwashoorlog

Ik weet niet hoe het in de rest van het land is,  maar bij ons in het Oosten lijkt een carwash oorlog uitgebroken te zijn. Op sociale media, in de dag- en weekbladen, bij aankopen in winkels en fastfoodrestaurants, in parkeergarages en bij de groothandel. Ik word bijna doodgegooid met kortingsbonnen, acties, en allerlei andere aantrekkelijke aanbiedingen om me te verleiden om mijn auto te komen wassen.

Zelf ben ik nog van de generatie die het leuk vond om auto’s te wassen. De auto van je vader, je buurman, een familielid en later die van jezelf.  Ik vond het leuk om te doen, vulde er mijn vrije zaterdagmiddag mee en soms was er nog wel een centje mee te verdienen. In de gemiddelde volksbuurt in Nederland was het een vertrouwde aanblik op de zaterdag. Een emmertje sop, een tuinslang en wat poetsmateriaal was voor menig deur te vinden.

Maar dat is een zeldzaam tafereel geworden. Tenminste, ik zie het vrijwel nooit meer de laatste jaren. En geef de mensen eens ongelijk. Als  je tegenwoordig al voor een paar euro je auto kunt laten wassen is het de moeite niet waard om zelf aan de slag te gaan.

Explosieve groei Carwashcentra

Als ik in de databank van Locatus duik zie ik al gauw dat de het aantal zelfstandige wasstraten en autopoetsbedrijven explosief is gestegen de afgelopen 10 jaar.

Daar waar het aantal auto’s per inwoner is gestegen met ongeveer 10 %,  is het aantal carwashes en autopoettsbedrijven bijna verdubbeld:  van 500 naar meer dan 900.

Hierbij heb ik het alleen over de zelfstandige bedrjven en niet over wasplaatsen bij tankstations, mobiele carwashes en andere carwellness activiteiten die bedrijven hebben opgezet als nevenbranche. want dan zou dat verschil nog een stuk groter zijn. Niet gek dus dat er een concurrentiestrijd is los gebarsten rondom de autowassende consument.

Hogere Carwashkunde

Niets is te gek om de klant voor zich te winnen. 65+ dagen, ladies days, stuntweken, kortingsbonnen. Dergelijke acties kan ik nog wel volgen als consument. Maar zodra men begint met termen als softtex, osmose glansspoeling, polishshine, very impressive polish, polymeer car wellness pakket, haak ik af. Ook het aantal programma’s dat een carwash aanbiedt maakt het er voor mij niet makkelijker op. Ik neig dan al snel naar het simpelste / goedkoopste programma te kiezen.  Ik wil mijn auto schoon hebben, en dat lukt zo prima.

Back to basics

Deze onderlinge strijd is goed voor ons als consument. De prijzen staan dusdanig onder druk dat we zelf onze emmer echt niet meer ter hand hoeven nemen.  Ik verwacht echter dat de komende tijd heel wat carwashcentra de strijd gaan verliezen.  Wat mij betreft mag de carwash back to basics: een duidelijk en simpel programma tegen een aantrekkelijke prijs. Ik heb geen behoefte aan een cursus carwash om mijn auto te kunnen wassen.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.