Winkelleegstand Nederland stijgt voor zevende jaar op een rij

Begin van elk jaar maak ik de stand op van de winkelleegstand in Nederland. De totale winkelleegstand steeg vorig jaar met meer dan 1.000 panden naar ruim 15.000 leegstaande winkelpanden. Dat betekent een leegstandspercentage van 6,9%. Dat is stevige toename ten opzichte van begin 2013,  toen de leegstand 6,4% bedroeg. Het percentage leegstaande meters ligt met 7,3% nog iets hoger. De leegstand is hiermee voor het 7e jaar op rij toegenomen.

De leegstand verschilt sterk in Nederland.
De drie regio’s met de hoogste leegstand zijn Zuid Limburg (11,4%), Delfzijl en omgeving (10,9%) en Oost-Groningen (10,1%). Ter vergelijking, de regio Groot-Amsterdam kent met 3,9% een leegstand die ruim drie keer lager ligt.
Leegstand Nederland per regio - Bron Locatus

De verschillen zijn niet alleen regionaal verschillend. Ook binnen de regio’s varieert de leegstand flink. Woonplaatsen die in de schaduw liggen van een grote stad hebben het zwaar.  Ik bezocht afgelopen zaterdag met  RTL Nieuws Zeist.  Hier vechten retailers om hun plaats tussen het aanbod van Utrecht, Amsterdam en Amersfoort.  En zo heeft Schiedam het ook moeilijk onder de rook van Rotterdam. Zij gaan niet langer de strijd aan met de koopgoot maar leggen steeds meer de nadruk op de unieke punten van Schiedam.

Duur van leegstand
Uit mijn analyse blijkt dat de meeste leegstand kortdurend is. Van alle leegstaande winkelpanden staat 44% minder dan een jaar leeg en nog eens 34% staat minder dan 3 jaar leeg. Uiteindelijk staat dus slechts 22% van de leegstaande panden langer dan 3 jaar leeg. Wat vooral opvalt is dat het aandeel panden dat langer dan 1 jaar leegstaat niet toeneemt, maar juist iets afneemt. Voor 5.665 van de ruim 14.000 panden die op 1 januari 2013 leeg stonden is dan ook dit jaar weer een nieuwe functie gevonden.

Branches
Branches die voor  veel leegstand zorgden waren de videotheken, winkels die software verkopen en reisbureaus. Damesmode was de branche die voor de meeste leegstaande panden zorgde, maar gelijktijdig ook de branche die weer de meeste panden vulde.

Einde aan groei
Bij BNR-radio  kreeg ik gisterochtend de vraag “Hoe nu verder? Blijft de leegstand stijgen?”.  Dat blijft natuurlijk koffiedik kijken. Maar  de meeste nieuwbouwprojecten die voor de crisis opgestart waren zijn inmiddels opgeleverd. In 2013 kwam bovendien een einde aan de groei van het aantal winkelmeters. Het aantal winkelpanden loopt al jaren terug.  We zien dus dat de markt zich aanpast aan de nieuwe realiteit.

Wilt u weten hoe uw gemeente ervoor staat?

Bekijk of uw gemeente het label  hoog, boven gemiddeld, gemiddeld of beneden gemiddeld heeft.

In februari brengt Locatus ook weer haar jaarlijkse leegstandsrapport uit.
U kunt het Leegstandsrapport 2014  nu al bestellen met vroegboekkorting.

 

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.