Winkelleegstand België stijgt voor 6e jaar op een rij

Begin van elk jaar maakt Locatus de stand op van de winkelleegstand  in België en Nederland. In beide landen neemt de leegstand al jaren toe. In België stijgt de winkelleegstand voor het zesde jaar op een rij, in Nederland al weer voor het zevende jaar. In dit blog neem ik de Belgische winkelmarkt onder de loep.

De totale winkelleegstand in België steeg vorig jaar met meer dan 1.000 panden naar ruim 18.000 leegstaande winkelpanden. Dat betekent een leegstandspercentage van 8,6%. Dat is stevige toename ten opzichte van begin 2013, toen de leegstand 7,8% bedroeg. Het percentage leegstaande meters ligt met 7,5% iets lager. De leegstand is hiermee voor het 6e jaar op rij toegenomen.

Regionale verschillen
De leegstand verschilt sterk in België. De drie arrondissementen met de hoogste leegstand zijn Arlon (13,8%), Charleroi (12,3%) en Liège (11,4%).

Het Vlaamse arrondissement met de hoogste leegstand is Tongeren. Tongeren staat met een leegstand van 11,0% nationaal op de 4e plaats. Ter vergelijking, het arrondissement Philippeville kent met 4,6% een leegstand die drie keer lager ligt dan de koploper.

Duur van leegstand
Uit onze analyse blijkt dat de meeste leegstand kortdurend is. Van alle leegstaande winkelpanden staat 47% minder dan een jaar leeg en nog eens 29% staat minder dan 3 jaar leeg. Uiteindelijk staat dus slechts 24% van de leegstaande panden langer dan 3 jaar leeg. Wat vooral opvalt is dat het aandeel panden dat langer dan 1 jaar leegstaat niet toeneemt, maar juist iets afneemt. Voor 7.244 van de ruim 17.000 panden die op 1 januari 2013 leeg stonden is dan ook dit jaar weer een nieuwe functie gevonden. Voor een belangrijk deel is dit overigens wel een andere functie dan een handelspand.

Branches
Branches die voor veel leegstand zorgden waren de diepvrieswinkels, videotheken en CD/DVD winkels die software verkopen en reisbureaus. Cafés was de branche die voor de meeste leegstaande panden zorgde, maar gelijktijdig ook de branche die weer de meeste lege panden vulde.

Einde aan groei
In 2013 komt bovendien een einde aan de groei van het aantal winkelmeters.  Het aantal winkelpanden loopt al een aantal jaren terug, maar schaalvergroting zorgde ervoor dat het aantal winkelmeters bleef stijgen. We zien dus dat de markt zich aanpast aan de nieuwe realiteit.

Lees ook het uitgebreide artikel over de winkelleegstand in België
Lees ook het uitgebreide artikel over de winkelleegstand in Nederland.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.