Verkoop winkelcentra Corio vraagt om analyse

Vanmorgen maakte Corio bekend dat tien assets in Nederland en één in Frankrijk zijn verkocht voor 213 miljoen euro. Gezien de strategie van Corio zich meer te richten op Favourite Meeting Places is dit geen verrassing.

Wel heel verrassend is dat deze assets 27% onder de boekwaarde van 30 juni 2013 zijn verkocht.  De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat (1) de boekwaarde/taxatie op 30 juni van vorig jaar te hoog was, of (2) Corio wel heel graag van deze assets af wilde en genoegen neemt met een dergelijke discount.

Ik ga het team van Locatus deze week haarfijn laten uitzoeken hoe dit zit. Want een enorm gevaar is dat “de markt” nu gaat denken dat er ten opzichte van een half jaar geleden 27% waarde is verdampt. Daar geloof ik helemaal niks van. Geen enkele bank die dan nog door de stresstest komt.

Asset-verkoop-corio

We zullen de tien assets in Nederland grondig onder de loep nemen en aangeven hoe bijvoorbeeld de branchering en de leegstand zich hebben ontwikkeld in deze centra. Ook zullen we kijken naar de prestatie verwachtingen voor het komende jaar (gebaseerd op onze Retail Risk Index, de tool die voorspelt welke winkels het einde van 2014 niet gaan meemaken). Ik denk dat er een branche breed belang is dat deze afwaardering niet gaat worden gezien als DE nieuwe retailvastgoed werkelijkheid. Maar nu eerst maar eens analyseren. Volgende week meer.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.