Corona virus: Binnensteden leeg maar wijkwinkelcentra profiteren van hamstergedrag

PERSBERICHT PFM Footfall Intelligence & Locatus, 16 maart 2020

Het Corona virus heeft grote gevolgen voor veel sectoren en zeker ook voor de retail. In een sector die al jaren in de hoek zit waar de klappen vallen zal een omzetuitval die enkele weken of langer gaat duren desastreuze gevolgen hebben. Om een beeld te schetsen van hoe groot de gevolgen zijn, hebben PFM Footfall Intelligence en Locatus als marktleiders in passanten tellen hun gegevens gecombineerd en onderstaande analyse gemaakt.

PFM had al eerder geconstateerd dat Corona grote impact heeft op de passantenaantallen[1], maar dat was nog voor het kabinet afgelopen donderdag vergaande beperkende maatregelen afkondigde. De impact van die maatregelen is echt enorm, maar verschillen sterk tussen winkelgebieden waar funshoppen de hoofdmoot is en centra die gericht zijn op dagelijkse boodschappen.

In de belangrijkste winkelstraten zien we dramatische dalingen. Deze liepen op tot 65% minder bezoekers afgelopen zondag. Maar ook op vrijdag en zaterdag hebben de binnensteden 45% minder bezoekers ontvangen dan dezelfde week een jaar geleden.

Bij de supermarkten zien we echter dat mensen zijn gaan hamsteren en zien we juist een toename van gemiddeld 8% van passanten vanaf het moment dat de minister op donderdag de strengere maatregelen voor heel het land afkondigde. Waarbij de piek in het hamstergedrag vooral afgelopen donderdag en vrijdag te zien is (tot 15% stijging). Dit past helemaal bij de beelden die we in het nieuws voorbij zagen komen over lege schappen. Opvallend is dat het hamstergedrag in de Brabantse wijkwinkelcentra al twee dagen eerder plaatsvond en dat daar al in het weekend de passantenaantallen zijn gaan dalen.

Passanten 2019 vs 2020 invloed corona virus

De komende weken verwachten we dat de binnensteden leeg zullen blijven, zeker nu ook de horeca haar deuren heeft moeten sluiten. We zullen dan ook extreem lage bezoekersaantallen blijven zien met alle consequenties van dien. De wijkwinkelcentra zullen naar verwachting redelijk op peil blijven. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het openblijven van de winkels.

Locatus en PFM blijven de ontwikkelingen op het bezoekgedrag aan de Nederlandse winkelcentra volgen en blijven u op de hoogte houden.

[1] https://www.pfm-footfall.com/nl/2020/03/nederlanders-mijden-binnensteden-sinds-de-uitbraak-van-corona/