Schatting Locatus: 15.000 tot 20.000 winkels inmiddels dicht

“Bent u de sluitingen aan het bijhouden? Deze winkel van mijn vader is vanaf morgen ook dicht hoor!”

Gisteravond laat heb ik een rondje Slotlaan in Zeist gedaan vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid en ook om u toch nog een beetje te kunnen blijven voorzien van feitelijke informatie. Bizar maar waar, het eerste verkooppunt dat ik tegenkwam: Hotel Corona. Je verzint het toch echt niet.

Wees gerust, ik ben (uiteraard) op gepaste afstand gebleven van de 3 andere personen die ik gedurende 1 uur slotlaan tegenkwam.

Het klonk gisteravond laat zelfs een beetje opgelucht: “deze winkel van mijn vader is vanaf morgen ook dicht hoor”. Opluchting bij de dochter: nu hoeft hij geen extra gevaar meer te lopen als opticien in Zeist. Even geen onnodig extra contact met klanten. Wel weer bijzonder om te zien hoe verschillend het beleid is, bij bijvoorbeeld de opticiens: van gesloten, open op afspraak tot gewoon open.

Het was dus zondagavond laat. Eigenlijk helemaal geen goede tijd om een inventarisatie te doen. Van een paar zaken was op dat tijdstip onduidelijk of ze gewoon open waren of niet. Bij twijfel heb ik ze op “gewoon’’ open laten staan. De meeste winkels hebben echter wel een A4-tje ergens op het raam geplakt met mededelingen voor het publiek: van we zijn dicht, tot de spelregels die gelden als ze wel open zijn.

Eerst maar even de kale cijfers: op de Slotlaan heb ik gekeken naar alle 129 verkooppunten.
Van die 129 staan er op dit moment 27 leeg.

Van de 102 resterende panden is dit het beeld:

  • Gesloten: 39 panden
  • Open: 45 panden
  • Open met aangepaste openingstijden: 18 panden

Die laatste categorie, open maar met aangepaste openingstijden, dat aantal verbaasde me wel eerlijk gezegd.  De meeste hiervan schrappen de koopavond, andere zijn bijvoorbeeld alleen nog open tussen 12:00 en 17:00 uur. Een enkele winkel is alleen nog open op afspraak.

Bij de horeca zie je een wisselend beeld. Uiteraard zijn alle restaurants dicht als verblijfsplaats, maar velen bieden toch een alternatief aan: alleen bezorgen, alleen afhalen of bezorgen en afhalen. Je ziet het allemaal.

Misschien nog interessant even alleen naar de non-food detailhandel te kijken.

In de Slotlaan in Zeist tellen we 68 verkooppunten in de non food detailhandel

  • 19 dicht
  • 15 aangepast open
  • 34 open

Precies de helft is nog gewoon open in de non-food, een kleine 30% is dicht en de resterende 20% is aangepast open.

Als we kijken naar alle winkels in Nederland (dat zijn er ruim 90.000) dan is onze schatting dat er inmiddels 15.000 tot 20.000 de winkels de deuren, in ieder geval voorlopig, hebben gesloten.

Ik denk dat er nog maar heel weinig mensen door de Slotlaan zullen lopen deze week. In die zin is een gedwongen sluiten van alle winkels misschien niet direct noodzakelijk. Maar dat wil wel zeggen dat degenen die nog open zijn niet veel klanten kunnen verwachten.

Wij verwachten dat er de komende dagen nog meer winkels hun deuren zullen sluiten, vanwege de gezondheidsrisico’s of vanwege te geringe omzetten. We hopen natuurlijk net als iedereen dat het virus zo snel mogelijk onder controle wordt gebracht en dat de winkels daarna allemaal weer open kunnen.

Gerard Zandbergen

Gerard Zandbergen is CEO van Locatus en spart regelmatig met de spelers op de retailmarkt over de kansen voor de toekomst. Locatus heeft als doel de retailmarkt transparant te maken, zodat haar klanten hun kansen en risico’s helder in beeld hebben. Bijna 20 jaar aan informatie vormt daarvoor de basis.