De Leukste Winkel-verkiezingen: kleine onderscheidende winkel is populair

Bent u actief op de sociale media? Dan heeft u het vast voorbij zien komen: de ‘Leukste Winkel van Nederland’-verkiezing. De lokale voorronde is achter de rug. Per gemeente zijn er twee winkels door naar de regionale en later landelijke verkiezing. Ook ik doe mee: mijn stem gaat naar onze lokale kandidaat Koning Willem uit Deventer.

Als ik op de website mijn stem heb uitgebracht, kom ik de pagina met finalisten terecht. Mij valt dan direct iets op: ik kom weinig grote, bekende namen tegen. Voor mij als beroepswinkelaar is dat vreemd. Winkelketens met marketingteams, bergen reclamefolders, reclame op radio en tv en internet … waar zijn ze? Ze staan niet op de lijst met finalisten. Opvallend!

Geen grote namen
De finalisten zijn geen grote namen. Het zijn bijna allemaal zelfstandige  ondernemers die op hun eigen manier de aandacht van de stemmers trokken. Kennelijk is dat iets wat consumenten zich steeds meer realiseren: ‘die grote namen komen we overal al tegen. Een centrum wordt pas leuk of interessant als er winkels zitten die anders dan anders zijn.’ En juist dat onderscheidende kan wel eens het sterke punt van de kleine zelfstandige worden.

De kracht van winkels als Koning Willem
Mooi voorbeeld van zo’n onderscheidende winkelier is mijn favoriet,  de Deventer spellenspeciaalzaak Koning Willem. In tijden waarin computerspellen oprukten, begon hij een winkel in bordspelen en andere leuke snuisterijen. Dankzij zijn frisse blik op het nieuwe winkelen is zijn zaak een groot succes. Hij heeft een uniek assortiment, laat muzikanten optreden in zijn etalage en heeft een spellencafé. Hij is actief aanwezig op sociale media en in de media. Hierdoor heeft hij in korte tijd een grote naamsbekendheid opgebouwd. Klanten uit het hele land komen naar zijn winkel.

Ideeën en oplossingen aandragen
Koning Willem bruist van de ideeën. Hij kwam regelmatig in het nieuws omdat hij zich fel verzet tegen een wekelijkse koopzondag. Mijn collega Astrid Custers schreef onlangs nog een interessant blog over deze problematiek, Winnaars & verliezers in de strijd om openingstijden.

Koning Willem is tegenstander van de wekelijkse koopzondag – iets wat ik mij goed kan voorstellen. Maar hij klaagt niet. Hij draagt oplossingen en ideeën aan die heel realistisch klinken. ‘Maak Deventer dynamisch voor bijzondere winkels,’ stelt Wilko ten Dam, eigenaar van Koning Willem, voor. ‘Kunst, specialiteiten, gezellig, uitzonderlijk: in alles moet Deventer uitblinken.’ Geen wonder dat zijn winkel tot de finaleronde van ‘Leukste Winkel van Nederland’ is doorgedrongen.

Service en inventiviteit
De lokale kennis van kleine zelfstandigen kan wel eens waardevoller zijn dan de macht van de grote getallen. Want wie kent zijn stad beter dan de lokale winkelier? De lokale winkelier moet het hebben van zijn service, assortiment en inventiviteit. Als gemeente zou ik dolblij zijn met initiatieven als die van Koning Willem. Winkeliers als hij helpen een gemeente zich te onderscheiden van de rest van Nederland. En dat is iets wat de komende jaren steeds meer nodig zal zijn.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.