De mooiste supermarkten van Nederland tonen visie en betrokkenheid

Als jurylid van de verkiezing ‘Mooiste supermarkt van Nederland heb ik opnieuw een tour gedaan langs recent gerenoveerde of nieuw gebouwde supermarkten. Dit jaar waren twintig supermarkten genomineerd. Ik heb ze niet allemaal zelf bezocht, maar via mijn mede juryleden heb ik een goed beeld van alle nominaties. Dan valt vooral op hoe groot de verschillen zijn tussen supermarkten. En dat er een hele wereld achter de nieuwbouw of renovatie van een supermarkt schuil gaat.

Dat begint al met het hele proces om met alle betrokken partijen op één lijn te komen. In de gesprekken vertellen ondernemers met welke hindernissen zij te maken krijgen en hoe zij die hebben overwonnen. Over de verhalen van dit jaar mag en wil ik nog niet veel zeggen tot de bekendmaking van de winnaar op 17 november. Daarom blik ik even terug naar de twee winnaars van vorig jaar: de AH aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam en de COOP in Stavoren.

Wat maakte indruk op ons?

In de Jan Evertsenstraat in Amsterdam was een kleine stadswinkel, die de ondernemer wilde vergroten tot een volwaardige supermarkt. Om tot een optimaal resultaat te komen heeft de ondernemer met 13 verschillende partijen een overeenstemming moeten bereiken om ze uit te kopen of uit te plaatsen. Het mag duidelijk zijn dat dit een proces van lange adem en slim onderhandelen is geweest.

supermarkt1

Wat ons ook opvalt is dat ondernemers bij een nieuwe winkel zelden kiezen voor een simpele en makkelijke (lees ‘goedkope’) oplossing. Ondernemers blijken in veel gevallen een sterke maatschappelijke betrokkenheid te hebben.

Een prachtig voorbeeld daarvan was vorig jaar de COOP in Stavoren. In een plaats met amper 1.000 inwoners heeft de ondernemer voor zijn nieuwe winkel een markant ontwerp gekozen. Hiermee is de supermarkt een landmark in Stavoren geworden. De winkel geeft zo echt iets terug aan zijn omgeving.

supermarkt2

Kortom, daar waar het beeld is dat er nogal eens gebouwd wordt met enkel en alleen de portemonnee als leidraad, blijkt niets minder waar te zijn. Wij worden elk jaar opnieuw verrast door prachtige winkels, die met veel doorzettingsvermogen een wijk of winkelcentrum een impuls geven.

Ook dit jaar hebben wij daar weer bijzondere voorbeelden van gezien. Bent u benieuwd naar deze voorbeelden? Dan ontmoet ik u graag op 17 november in hotel Houten tijdens het Supervastgoedcongres 2015.

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.