De strijd om de ‘leuke’ winkels is losgebarsten!

Vorige maand kwam ik een nieuw fenomeen tegen in de strijd tegen de leegstand. De strijd om de zelfstandige winkeliers. In Deventer, en naar verluid ook in andere steden in de regio, viel bij menig winkelier een brief op de mat van het binnenstadsmanagement van Enschede. Hierin een wervende tekst over hoe mooi de binnenstad van Enschede is en hoe druk het daar is. En dat men op korte termijn een afspraak wil maken om de mogelijkheden voor het openen van een winkel in de binnenstad van Enschede te bespreken. De brief is o.a. ondertekend door de wethouder Economische Zaken van de gemeente Enschede. Aan de brief te zien lijken ze er in Enschede serieus werk van te maken om het centrum levendig te houden.

Enschede, DE winkelstad van het Oosten?
Nu wil het toeval dat ik onlangs Enschede heb bezocht en één ding viel mij al direct op. De vele leegstand in bepaalde straten. Natuurlijk is het op de zaterdag en koopzondag druk in Enschede, mede dankzij de vele Duitsers die de stad bezoeken. Maar zal het door de week net zo druk zijn? Ik betwijfel het.

Na een blik in de Locatus database kwam ik al snel tot de conclusie dat in december 2012 ongeveer 10% van de winkels en horecapanden in het centrum leegstonden.  En dat het aantal ketens ten opzichte van zelfstandige winkeliers ongeveer 40/60 is. De filialiseringsgraad is dus niet veel anders dan in de rest van Nederland. Het leegstandspercentage is echter aan de hoge kant (landelijk gemiddelde is 6,4%).

In mijn ogen gaat het dus helemaal niet zo goed met het centrum van Enschede, zoals in de wervende brief geschetst wordt. Het lijkt het mij eerder een poging de vele leegstand op te vullen met unieke winkels uit de regio. Naar verluid wordt dit gedaan met gunstige vestigingseisen, lagere huren en aanvullende aantrekkelijke maatregelen.

Het offensief van Enschede valt verkeerd
Er is veel ophef ontstaan onder de winkeliers in Deventer. Zij vrezen dat bepaalde leuke winkels op het aanbod van Enschede in zullen gaan. Hiermee zou het aanbod unieke winkels in Deventer verkleinen en dat is juist een van de sterke punten van deze plaats. Ook bij de gemeente Deventer valt het offensief van Enschede verkeerd.

De Deventerse winkeliers vinden het te ver gaan dat een gemeente zich mengt in het leegstandsprobleem. Ik vind dat persoonlijk wel meevallen. Ik denk dat door deze actie de overige gemeenten in de regio wel wakker geschud zijn. Zij zullen er vanalles aan moeten doen om hun gemeente aantrekkelijk te houden voor zelfstandige ondernemers. Bovendien zal een beetje goede ondernemer zich echt wil verdiepen in winkelstad Enschede voordat hij zich daar gaat vestigen. Heeft dit centrum echt veel extra’s te bieden ten opzichte van het winkelgebied waar hij nu gevestigd is?

De toon is gezet voor de toekomst. De handen zullen overal ineengeslagen moeten worden om zich te onderscheiden van de andere winkelgebieden in de regio. Wat vindt u? Zijn acties als van de gemeente Enschede geoorloofd? Of vindt u dit te ver gaan?

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.