Een smaakvolle selectie Belgische en Nederlandse Retail Data

Vorige week hadden we een ‘proeflokaal’ ingericht tijdens REALTY-beurs in Brussel. Bezoekers konden op onze stand proeven. Niet alleen lekkere koffie en bonbons, maar ook Belgische en Nederlandze kazen, wijnen én retailinformatie. Ik wil u als bloglezer een beetje laten meeproeven.

We hadden gekozen voor ‘smaakvolle’ retailinformatie, gekoppeld aan onze proeverijen. Wat zijn de verschillen tussen Belgische en Nederlandse detailhandel als we kijken naar de branches chocola, koffie/thee, kaas, delicatessen en slijterij/wijnhandel.

Het aantal koffie/theewinkels is in Nederland duidelijk hoger dan in België, en laat een stijgende lijn zien. Alom bekend is dat de Belgische chocola populair is. In de grafiek ziet u hoe groot het verschil in aantal winkels is. Wel zie je dat in Nederland het aantal chocoladewinkels toeneemt.

 

De Belg gaat meer voor de delicatessen, en de Nederlanders worden blijkbaar niet voor niets ‘kaaskoppen’ genoemd.

 

Er is een groot verschil tussen het aantal drankwinkels in België en Nederland. In Nederland zijn veel meer drankwinkels, maar in België zijn ze veel groter. Dus uiteindelijk is de totale winkelvloeroppervlakte in België het grootst. Dat er in België minder verkooppunten zijn komt door het verschil in regelgeving. In België mag in de supermarkt ook sterke drank verkocht worden, in Nederland niet.

In die drankwinkels kun je vaak niet aan Belgische of Nederlandse wijnen komen (wij moesten ook het internet op).  Dus de bezoekers vonden het leuk om Nederlandse en Belgische wijnen te proeven. Favoriet onder de Belgen was de Chardonnay van Genoels-Elderen (www. belgianwines.com). Maar de Riesling van Apostelhoeve smaakte ook prima (www. denederlandsewijnwinkel.nl).

Niet alleen Belgische en Nederlandse wijnen zijn online verkrijgbaar. Ook de Locatus retailinformatie is online beschikbaar. U kunt verder proeven via onze “Facts & Figures” op onze website (www.locatus.com).

Wilt u Belgische Retaildata proeven? Klik hier.
Wilt u Nederlandse Retaildata proeven? Dan kunt u hier klikken.

Smakelijk!

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.