De tuinsector: minder winkels, maar wel steeds groter

Afgelopen zondag was daar ineens die eerste ‘echte’ mooie lentedag. Nederland trok er massaal op uit en ik zag dat er in Utrecht zelfs een enkele bikini uit de kast werd getrokken. Het land leek toe aan vitamine D. Menig tuin, dakterras of balkon werd opgepoetst om de komende periode weer lekker in of op te vertoeven.

Ook ik heb vorige week mijn dakterras klaargemaakt voor, hopelijk, een mooie zomer. Dit begon met het schoonmaken van de tegels en eindigde met een nieuwe loungeset, grote planten(bakken) en een oppottafel. Dat brengt mij ertoe om eens te kijken hoe de diverse ‘tuinbranches’ zich de afgelopen 10 jaar hebben ontwikkeld. In onze Locatus branchering gaat het hier vooral om drie branches: tuinartikelen, tuinmeubels en tuincentrum.

Tuinartikelen

Bijna twee derde van alle Nederlandse winkels binnen deze branche bestaat uit zelfstandigen. Van de vijf winkelformules die er zijn, hebben Welkoop en Boerenbond veruit de meeste vestigingen. Het totaal aantal winkels is sinds 2010 met 6,5% gestegen. Het totale winkelverkoopvloeroppervlak (WVO) is nog harder gestegen. Ten opzichte van 2010 is er namelijk 30.196 m² meer. Dat is een stijging van 8,6%.

Tuincentrum

In tegenstelling tot de tuinartikelenbranche, neemt het aantal tuincentra geleidelijk steeds verder af. De afgelopen tien jaar is ruim een kwart van de tuincentra verdwenen. Het totale WVO neemt echter ‘maar’ met 7,8% af. De conclusie is dan ook dat het gemiddelde tuincentrum flink groter wordt. In 2010 was dat nog 2.416 m², terwijl dat nu 3.008 m² is. De grootste winkelformules binnen deze branche zijn Intratuin en GroenRijk.

Tuinmeubelen

Net als bij de tuinartikelen bestaat de tuinmeubelbranche voornamelijk uit zelfstandigen (81%). Van de winkelformules die er zijn, zijn BuitenHof en Van der Gard de grootste partijen. Het totaal aan winkels is in tien jaar tijd met 11,5% gedaald. Opmerkelijk genoeg is het WVO juist met 47,2%(!) gestegen. Dit betekent dat de gemiddelde tuinmeubelwinkel in tien jaar tijd met 481 m² groter is geworden en nu 1.205 m² bedraagt.

Al met al zien we een daling in het aantal winkels voor twee van de drie branches, maar zien we ook dat de gemiddelde winkel in iedere branche groter wordt. Dit geldt met name voor de tuincentrum- en tuinmeubelbranche. Laten we hopen op prachtig zomerweer zodat deze branches kunnen blijven floreren.

Jorn Uittenbogaard

Jorn verzorgt o.a. de marketing & communicatie. Na zijn studie Bedrijfscommunicatie is hij in 2015 bij Locatus neergestreken. Hier combineert hij zijn opgedane skills met de enorme bak aan retaildata.